Анна Гълъбова: И в България може да печелиш повече, ако

...
Анна Гълъбова: И в България може да печелиш повече, ако
Коментари Харесай

Анна Гълъбова, "Ди Есенс": От преработка на билки се печели повече, отколкото от износа им

Анна Гълъбова: И в България може да печелиш повече, в случай че преработваш билките, а не ги изнасяш на бали и в чували.

© Николай Дойчинов Още по тематиката
Биопроизводството - възходът продължава

Търсенето на органични артикули трайно се усилва
2 мар 2017
Билки с добавена стойност

Три истории на млади компании, които създават натурални артикули
28 юли 2016 Над 90% от българските билки се изнасят като суровина и това дефинира ниската им продажна цена. Средно за България тя е 1400 евро за звук. Страни със мощно развита преработваща промишленост реализират междинна цена на звук от 4950 евро за Франция, 7700 евро за Швейцария и 20810 $ за Япония.

" И в България може да печелиш повече, в случай че преработваш билките, а не ги изнасяш на бали и в чували ", уверена е Анна Гълъбова – притежател на младата компания " Ди Есенс " (The Essence), която създава козметични артикули с марката Wild.

Ноу-хау посредством план

Идеята за лично произвеждане на основата на добре познати лечебни растения не пристигнала внезапно. Майката на Анна – Светлана Аладжем – управлява планове във фондация " Информация и природозащита ". През 2013 година неправителствената организация печели план по линия на Българо-швейцарската стратегия за съдействие и влага към 65 000 лева в основаване на крайни артикули от лечебни растения.

Анна приключва " бизнес администрация " във Виена, по-късно работи в Германия, само че се завръща в България и стартира да оказва помощ на фондацията.

Екипът на " Информация и природозащита " събира, обобщава и проучва информация за повече от 60 типа лечебни растения, прави маркетингови изследвания и лабораторни проучвания. Създава база данни с контакти на над 200 билкозаготвители и производители на растителни и етерични масла и екстракти. Обединява неофициален екип от експерти по биология, ботаника, органична химия, фармация, козметика. Основните сътрудници са от Института по органична химия при Българска академия на науките.

" Събрахме информация за всички вероятни технологии за екстрахиране на лечебни растения, за това по какъв начин работят и за кои растения са подобаващи. Разбрахме, че относително непознатата за страната ни технология за СО2 екстракция е най-ефективната за произвеждане на масла за козметиката. При нея дейните субстанции се извличат и резервират оптимално поради неналичието на прикосновение с О2 и ниските температури, при които става извличането. Проведохме над 60 опита с CO2 екстракция на билки в Института по органична химия при Българска академия на науките ", изброява Анна Гълъбова.

В резултат на работата по плана екипът натрупва ноу-хау, създава формули и пробни, напълно натурални козметични артикули, които членовете пробват персонално в продължение на месеци.

" Една от основните ни цели и наша дълготрайна идея бе да създадем тук, в България, работещ модел за преправка и прибавяне на стойност към българските билки ", обобщава Светлана Аладжем. Така се стига до регистрацията на " Ди Есенс " напролет на 2016 година като продължение и разумна стъпка след насъбраното ноу-хау.

И със лични средства

Новоучредената компания кандидатства за финансиране по стратегия " Иновации и конкурентоспособност " за закупуване на дребна пилотна апаратура за произвеждане на СО2 екстракти от билки, инвестицията в която е към 200 хиляди лв.. Проектът обаче не получава финансиране.

Решават да стартират със лични средства произвеждане на козметични артикули на основата на български лечебни растения. Първото предложение от серията Wild Cosmetics е детоксикиращ нощен еликсир, подобаващ за всеки вид кожа. " Той се създава за " Ди Есенс " в пловдивско дружество на експерти, които работят от 40 години в козметичния отрасъл ", прецизира Анна Гълъбова.

Влагат към 17 хиляди лв. за старта, както и стотици часове експертен труд. " Най-голямата инвестиция е на време и пари за развойна активност, която беше към този момент направена при осъществяване на плана от екипа на фондацията ", разяснява Анна Гълъбова. Част от средства са за регистрация на продукта, който минава през процедура за оценка на сигурността, правене на досиета с изложение на всяка от съставките, лабораторни проучвания и регистриране в Нотификационния портал за козметични артикули на Европейската комисия. Стъпка по стъпка процесът на основаване, експериментиране и узаконяване на първите Wild Cosmetics артикули лишава към две години. От началото на 2017 нощният еликсир се предлага тестово в професионални козметични салони, а от декември се продава посредством уеб страницата на компанията.

Без опити в кухнята

При старта на Wild Cosmetics липсват познатите при други компании " кухненски опити ". В подбирането на съставките и основаването на формулите вземат участие експерти в областта на ботаниката, органичната химия, биологията, козметиката, ангажирани при осъществяването на плана.

" Това, което ни отличава, е експертизата в нашите артикули. Те съдържат единствено натурални дейни съставки, извлечени от български билки с потвърдено от генерации деяние. Техният резултат, както и симбиозата посред им, са изследвани от експерти и почиват на научна информация, а не на " модата от деня ". Различно е и това, че всички дейни съставки в Wild Cosmetics са био и са доставени от производители, които познаваме персонално. Знаем технологията и метода, по който работят нашите сътрудници, знаем какви са моралът и полезностите им ", обобщава Анна Гълъбова.

Заетите във компанията са трима. Предстои да пуснат в продажба хидратиращ дневен крем. Гамата ще бъде разширена с почистващи артикули, околоочен крем, маска за лице, които ще се оферират и за професионална приложимост, и посредством онлайн магазина. Засега имат намерение да продават единствено по интернет. Казват, че " бързат постепенно " и че желаят продуктите им да станат задоволително познати и да завоюват доверие преди да пристъпят към продажба и посредством физически магазини.

" Не може да имаме такова благосъстояние от билки, да тъпчем върху лечебни растения и да не печелим задоволително от тях. Основното обръщение и на фондацията, и на компанията е, че локалните общности би трябвало да извличат задоволително изгоди от събирането и преработката на билки, с цел да се трансфорат самите те в пазители на естествените благосъстояния. Това е главен световен метод в съхранението на природата, тъй като е ясно, че опазването не може да се случва единствено със наказания и надзор ", разяснява Светлана Аладжем. Следващата стъпка на " Ди Есенс " е узаконяването й като биопроизводител.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР