Анкара в триъгълника НАТО-Русия-Турция обективно разцепва Северноатлантическия алианс, обременен с

...
Анкара в триъгълника НАТО-Русия-Турция обективно разцепва Северноатлантическия алианс, обременен с
Коментари Харесай

Ердоган не желае да съсипе отношенията си както с Путин, така и с Байдън

Анкара в триъгълника НАТО-Русия-Турция обективно разцепва Северноатлантическия алианс, съкрушен с несъгласия. Но на Изток нищо не се случва единствено по една причина. Движещата мощ на турско-руския алианс са икономическите ползи на страните, в това число стратегически инфраструктурни планове.

Любопитна осведомителна и политическа конспирация се разпростира в Турция, когато ръководителят на турската дипломация Мевлют Чавушоглу разгласи идна среща сред турския президент Реджеп Тайип Ердоган и американския президент Джо Байдън.

Според него " дипломати на двете страни интензивно разискват тази тематика ". Твърди се, че това е било наранено и по време на срещата на Чавушоглу в Ню Йорк с държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен.

В същото време турските медии прецизираха, че „ Байдън би трябвало да лети до Анкара или Истанбул, с цел да убеди Ердоган да се съгласи с влизането на Швеция и Финландия в НАТО “. Това е първото.

Второ. Предполага се, че страните би трябвало да обсъдят развиването на двустранните връзки, по-специално доставката на американски изтребители F-16 за Турция.

Трето, както заяви турският проправителствен вестник Daily Sabah, базирайки се на източници от Министерството на външните работи, „ Съединени американски щати и Турция сътвориха стратегически механизъм, който ще улесни разговора на високо равнище и ще помогне за разрешаването на въпроси, по които Турция и Съединени американски щати не са съгласни “. Отново този механизъм сякаш публично започва на 4 април по време на посещаване в Анкара от заместник-държавния секретар на Съединени американски щати Виктория Нуланд.

Ф-16 на Военновъздушни сили на Турция

Но се оказва, че Вашингтон не е чувал нищо за това. На брифинг във военната база Андрюс (Мериленд) един от публицистите попита притежателя на Белия дом дали счита за допустимо да убеди Турция да поддържа молбите на Швеция и Финландия.

„ Не мисля, че ще отида в Турция, само че мисля, че всичко ще бъде наред с нас “, отговори Байдън.

Той напомни, че към този момент се е срещнал с финландския президент Саули Ниинисте и шведския министър председател Магдалена Андерсон във Вашингтон и е разискал тази тематика. Според Съединени американски щати " казусът с разширението на НАТО няма нищо общо с Турция ". Турските медии обаче хвърлиха друга история.

Вестниците Star и Yeni Şafak оповестиха на 17 май, че „ съветският президент Владимир Путин ще посети Анкара през идващите дни “ и че детайлностите за това посещаване ще бъдат „ разисквани по време на визитата в Анкара на съветската делегация, водена от вицепремиера Александър Новак “.

Новак в действителност беше на посещаване в Турция, където разиска с турския министър на търговията, ръководител на турската част на Междуправителствената комисия Мехмет Муш подготовката за деветата среща на Съвета за съдействие на високо ниво сред Русия и Турция. Предвижда се тя да се организира тази есен с присъединяване на водачите на двете страни.

В същото време прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков сподели, че към този момент няма посещаване в Турция в дневния ред на президента, само че има покана от Ердоган, а датите на визитата към момента следва да бъдат конкретизирани. Така че формулата остава в „ долната линия “:

„ Байдън не желае да лети до Турция, а Путин ще дойде в уговореното време “.

Тоест интригата се развива съгласно тествания от Анкара сюжет. Ердоган маневрира сред водачите на Съединени американски щати и Русия, пробвайки се да откри благоприятни условия да изиграе " съветската карта " в връзките със Съединени американски щати или " американската карта " в връзките с Русия.

Засега се оказва единствено, че Турция съумява в действителност да показа Русия като опция на американците по редица въпроси. Но триумфът на сходна " разклонена " турска дипломация поражда подозрения измежду редица американски специалисти. И по този начин, Ричард Уайц от института Хъдсън счита, че „ Ердоган се вкара в капан и понижи маневреността си “.

Защото се счита, че връзките на Турция с Русия са доста персонифицирани в обстановка, в която Ердоган е сред два огъня: той не желае да скапва връзките както със Съединени американски щати, по този начин и с Русия. Въпреки това Анкара в триъгълника НАТО-Русия-Турция обективно разделя натоварения с несъгласия Северноатлантически алианс, което изнервя Вашингтон.

За американците става мъчно да оказват напън върху Анкара и тъй като това може да способства за политическото доближаване сред Ердоган и Путин на платформата на посредничеството на украинската рецесия.

На Изток обаче нищо не се случва единствено по една причина. Движещата мощ на турско-руския алианс остават икономическите ползи на страните, в това число стратегически инфраструктурни планове.

Ето за какво турските управляващи, проявявайки известна степен на хипертрофирана интензивност в американска посока, постоянно поглеждат обратно към Москва. Освен това, за разлика от Русия, западните сътрудници не престават да възприемат Турция като „ второкласна държава”, в случай че не даже и „ третокласна”.

Превод: СМ

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ, тъй като има заплаха да ни блокират във Facebook поради позициите ни:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР