Анкара и Багдад преговарят за военна операция срещу ПКК Потенциални

...
Анкара и Багдад преговарят за военна операция срещу ПКК Потенциални
Коментари Харесай

Доскорошните противници Турция и Ирак се събраха на високо ниво, водени от омразата към кюрдите

Анкара и Багдад договарят за военна интервенция против ПКК
Потенциални ограничения против неразрешената Кюрдска работническа партия (ПКК) са били измежду въпросите, разисквани в Ирак на среща на високо ниво сред турски и иракски публични представители, предадоха международните организации, като се позоваха на известие на иракското министерство на външните работи.

Двете съседки имаха сложни връзки през последните години, защото Анкара ускори трансграничните интервенции против ПКК в планинските региони на Северен Ирак. Ирак съобщи, че интервенциите нарушават неговия суверенитет, само че Анкара споделя, че би трябвало да се пази и предизвести за вероятни нови нахлувания, означи Ройтерс, на която се базира Българска телеграфна агенция.

Турският външен министър Хакан Фидан, министърът на защитата Яшар Гюлер и началникът на разузнаването Ибрахим Калън се срещнаха през вчерашния ден в Багдад с иракския външен министър Фуад Хюсеин и високопоставени представители на службите за сигурност.

Турция приветства решението на иракския Съвет за национална сигурност да признае ПКК за " неразрешена организация в Ирак ", се показва още в изказването на външното министерство на Ирак.

В взаимно изказване на двете страни след срещата се декларира, че по време на диалозите те са " подчертали, че организацията ПКК съставлява опасност за сигурността както на Турция, по този начин и на Ирак " и че наличието ѝ в Ирак " е нарушаване на иракската конституция ", отбелязва Асошиейтед прес.

Служител на турското министерство на защитата съобщи по-рано в четвъртък, че турските и иракските публични представители ще обсъдят " развиването на общо схващане за битката против тероризма ", припомня Ройтерс. Той уточни още, че чиновници на турската войска са провели през уикенда диалози със свои иракски сътрудници по " ограничения за повишение на сигурността на цивилното население " в района, където Турция организира интервенции.

Според обява на в. " Аш шарк ал аусат ", представена от ТАСС, по време на визитата на турската делегация в Багдад са били водени договаряния с иракските управляващи за военна интервенция на Турция против ПКК. Вестникът твърди, базирайки се на свои източници, че иракското държавно управление е готово да поддържа Турция в провеждането на " най-мащабната военна интервенция " в северните региони на Ирак. Според обявата иракските управляващи са одобрили основаването на необятна 30-40 км буферна зона в северните региони на кюрдския самостоятелен регион, сходна на тази, която турската войска желае да сътвори в Сирия, в подмяна на договорка, засягаща водните и енергийните запаси. Изданието твърди, че Багдад също по този начин е признал за основателни опасенията на Анкара, че кюрдите са способни да попречат на реализацията на иракския план " Път за развиване ".

Иракското държавно управление към момента не е коментирало публично обявата, показва ТАСС.

ПКК, която е оповестена за терористична формация от Турция, Съединени американски щати и Европейския съюз, води въоръжена битка против турската страна от 1984 година, коствала живота на над 40 000 души. Конфликтът дълго време се водеше основно в селските региони на Югоизточна Турция, само че напоследък е концентриран повече върху планините на полуавтономния район Кюрдистан в Северен Ирак. От 2019 година Турция организира редица трансгранични интервенции против ПКК в Северен Ирак с кодово име " Лапа ".

На срещата в четвъртък е била разисквана също и подготовката за плануваната аудиенция на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Багдад, която се чака " след свещения месец Рамазан ", показват от иракското външно министерство.

Очаква се Ердоган да посети Ирак през април, след локалните избори в Турция на 31 март и след ислямския заветен месец Рамазан. В взаимното изказване се споделя, че формалните лица се надяват визитата да съставлява " качествена смяна в връзките сред двете другарски прилежащи страни ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР