ани Беркович е изпълнителен директор на GTC България от девет

...
ани Беркович е изпълнителен директор на GTC България от девет
Коментари Харесай

Дани Беркович : Дали чашата е наполовина пълна или наполовина празна, зависи от нас

ани Беркович е изпълнителен шеф на GTC България от девет години насам, компанията, която ръководи Mall of Sofia. Повече от 25 години заема управителни позиции в разнообразни сфери на бизнеса. В началото на месец ноември Mall of Sofia започва акцията „ Доброто в сърцето на града “. В рамките на самодейността в партньорство с организацията „ Защото сме хора “ всеки може да закупи и даде безплатно хранителни артикули, които ще бъдат разпределени измежду хора в потребност. Събирателният пункт е ситуиран пред магазина за хранителни артикули на равнище -2 в Mall of Sofia и ще бъде отворен до 20 декември.

В особено изявление за, беседваме с Дани Беркович за акцията и за провокациите пред бизнеса в настоящата обстановка.

Г-н Беркович какво ни прави „ положителни хора “ в днешно време?

Актуалната обстановка, провокирана от епидемията, оказва напън върху всеки един от нас. Няма значение кой си, какво имаш или какво нямаш, всеки е повлиян. Истината е, че живеем във времена, в които човещината би трябвало да надделее. Всеки един от нас може в даден миг да попадне в житейска фаза, в която има потребност от помощ. Но и във всеки един миг би трябвало да е в подготвеност да помогне с каквото може – ето това от моя позиция характеризира „ положителния “ човек. А, в случай че дружно сме „ положителни хора “, можем да реализираме доста.

Отговорът Ви би ли звучал друго преди една година по същото време?

Мисля, че да. Но не бих споделил, че визията ни за „ положително “ се е трансформирала. Просто ставаме по-чувствителни в положителния смисъл на тази дума – виждаме по-лесно хората, които имат потребност от нас. От друга страна рискът и ние да сме на тяхно място е още по-голям. Около нас има хора, чийто живот е в заплаха или пък са на ръба на екзистенциалния най-малко по стопански аргументи. Ако погледнем днешната обстановка – хората са се засилили да оказват помощ, взимат присъединяване в акцията ни, само че в това време самите те са мощно наранени от епидемията. Във времена на рецесия сме подложени на тестване. Ако сме единни, можем да си потвърдим, че бихме се справили със всяко последващо предизвикателство – това е мястото и времето. Вярвам, че един ден обстановката ще се възстановява и всичко да се върне постарому. Но ние ще сме доста по-силни и готови.

Сред главните Ви сътрудници в акцията „ Доброто в сърцето на града “ са Двунационалната комерсиална камара България-Израел и организацията „ Аз обичам България”. Как се обединихте към задачите на акцията?

Целта на акцията е това, което ни сплоти – стремежът ни да вършим положително и да насърчим хората да го вършат, да ни последват. Няма значение кой си, какво имаш или какво правиш – обърнахме се към организации, с които към този момент си партнираме или познаваме. Тъй като знаем, че гледаме в една посока. Отворени сме обаче към всички – няма значение кой си или от кое място идваш. Произходът, религията, публичният статус нямат значение.

Сред съидейниците Ви е организацията „ Защото сме хора “. С какво завоюваха вниманието Ви?

Процесът бе двустранен, основава се на взаимно доверие. Привлякоха вниманието ни с акциите си за събиране на хранителни артикули за хора в потребност на Орлов мост при започване на изключителното състояние през март. Сред тях има хора с разнообразни специалности, финансови благоприятни условия и чисто човешки ползи – всеки един прави нещо положително за другите – задоволителна причина Mall of Sofia да поддържа „ Защото сме хора “. Ние сме първият им институционален сътрудник.

С актуалната акция подавате ръка на хората в потребност. А от каква помощ има потребност бизнесът, по какъв начин се справяте вие като търговски център?

Да, ние, като съвсем всички бизнеси, сме наранени от рецесията. Без значение каква е спецификата на активност, дали става дума за дребни и междинни предприятия, или огромни корпорации. И тъкмо това ни сплотява, с цел да се преборим дружно – че всички страдаме. Не просто Mall of Sofia e обиден, а хората – без значение дали са наематели, наемодатели, гости – това са човешките същества. Търговският център е това, което ги сплотява. Mall of Sofia е местоположението, пресечната точка – без значение дали става въпрос за бизнес и продажби, или, както е настоящата обстановка – да ги сплотява в името на положителното. Търговският център и хората в него за част от цялостната социална картина – и в положително, и в неприятно.

Защо е значимо един търговски център да се ангажира в такива акции?

Да оказваме помощ не е еднократен акт, това е задача. Подпомагаме сиропиталища, лечебни заведения. За нас, да се сме обществено виновни, е всекидневие. Да, ние сме комерсиално сдружение, само че животът кардинално се основа на реципрочност и емпатия. Позицията ни на един от първите търговски центрове в София, централното ни разположение в самото сърце на града, ни прави неизменима част от живота на хората. А това е обвързвано с редици отговорности. Давам си сметка обаче, че това важи освен за нас, а за всеки бизнес, и за всеки обособен човек.

Чашата е на половина цялостна или на половина празна?

Чашата постоянно е на половина цялостна. Аз съм оптимист, концентрирам се върху нещата, които имам, вместо върху това, което нямам. Защото постоянно ще имаме упоритостта за повече, т.е. чашата се уголемява от ден на ден и повече. А, дали чашата ще е цялостна или празна, зависи от нас.

Повече за „ Доброто в сърцето на града “ и самодейността в партньорство със „ Защото сме хора “ можете да намерите.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР