Английската футболна легенда Гари Линекер дава малко интервюта, след като

...
Английската футболна легенда Гари Линекер дава малко интервюта, след като
Коментари Харесай

Гари Линекер: Простих на Марадона, но не и на българския съд...

Английската футболна легенда Гари Линекер дава малко изявленията, откакто стана анализатор и коментатор на футболни мачове за английския медиен колос Би Би Си. В последните дни той гостува в Испания, където беше разгласен за дипломат на Ла Лига. 60-годишният някогашен нападател е прочут в Испания и като футболист на Барселона в интервала 1986-89 година

- Според Вас дали сте по-добър като коментатор, в сравнение с като футболист?
- Ще отговоря с една любопитна обстановка. Водих церемонията по жребия за Мондиал 2018 в Русия. Присъстваха осем някогашни международни първенци от разнообразни тимове. Сред тях беше Диего Марадона. В края на церемонията Марадона пристигна при мен и сподели: „ Ако като футболист беше толкоз добър, колкото като водещ, щеше да бъдеш на моето равнище “. Двамата много се посмяхме. Диего беше неповторим човек.

- Вие сте англичанин, само че обичате Марадона и Меси. Няма ли някакво отрицателно отношение към Вас в Англия поради тази позиция?
- Това са двама аржентинци и у нас по никакъв начин не е елементарно да признаеш, че ги харесваш. Има и исторически аргументи. Аз обаче обичам футбола, а Меси и Марадона дадоха на футбола неща, които никой различен не е правил. Без да ги съпоставям, само че те сториха неща, които останалите даже не сме си представяли, че е допустимо да станат във футбола. Това са играчи, които носят приятност. Футболът познава и други велики играчи. Двамата Роналдовци да вземем за пример. Аз обаче ги схващам повече като невероятни изпълнители. Диего и Лео обаче по време на всеки мач са способни да създадат 2-3 неща, които никой различен не може през цялата си кариера. Те просто играят различен спорт.

- Мислите ли, че има огромна разлика сред тях и останалите?
- Просто виждат играта по друг метод и постоянно са осмисляли деня ми и са ми носели приятност, когато ги виждам. Бил съм професионален футболист, само че когато ги виждам постоянно си мисля: „ Боже, по какъв начин го вършат? “. Фактът, че и двамата са аржентинци по никакъв метод не може да промени усещането ми за тях. Казвам това, макар че Диего нанесе сериозна рана на Англия по време на четвъртфинала на международното състезание в Мексико през 1986 година

- Простихте ли му поради Божията ръка?
- Разбира се! Вероятно единственият, на който не съм дал прошка е съдията (покойният български рефер Богдан Дочев). От своята позиция той видя ръката, сигурен съм, само че мисля, че се уплаши.



- Меси и Марадона са доста разнообразни отвън терена. Познавате ли Лео?
- Много пъти съм се срещал с Диего. Той беше невероятна персона, до момента в който Лео е по-скромен. На терена обаче не съм виждал други, които могат да се съпоставят с тях. Има случаи, когато хората се сърдят на изказванието ми, че Лео е доста по-добър от Кристиано. Обичам Роналдо и доста го почитам. Той е колос..., само че във футболно отношение не може да става дума за съпоставяне кой от двамата е по-добър. Заради нещата, които Лео прави на терена. Но и двамата са футболни великани.

- Преди дни в „ Тутър “ още веднъж се появи известно изказване, че Лео Меси не може да играе във Висшата лига поради своите физически недостатъци?
- Това е доста неуместно изказване, което може да бъде оборено единствено с един факт: Лео Меси има 27 гола в 35 мача в Европа против тимове от Висшата лига. Това е историческо достижение. Мисля, че единствено двама или трима играчи могат да се похвалят с такава успеваемост и то в случай, че всяка седмица играят мачове от Премиършип. Има доста почитатели, които смятат, че британското състезание превъзхожда останалите, където е по-лесно да се вкарат голове.

- Споделяте ли мнението, че сега Висшата лига е най-силното състезание?
- Да, по този начин мисля. Преди 3-4 години Испания беше пред Англия. Ла Лига беше на върха в продължение на 10 години поради Меси и Роналдо. Реал (Мадрид) и Барселона преобладаваха в Шампионската лига, а Севиля и Атлетико (Мадрид) в Лига Европа. Испанците завоюваха съвсем всичко, само че функциите се размениха. Мисля, че изоставането на Ла Лига няма да продължи дълго, защото виждам количеството от положителни играчи, които играят в испанското състезание. Педри е един извънреден образец. Фантастичен футболист! Изненадам съм от постоянството му, а е единствено на 18 години. Ансу Фати също е необикновен. Истинската разлика сред Висшата лига и Ла Лига е в стила на игра. Дори и с огромния брой чужденци, в Англия продължава да господства английския жанр на бърза игра. Няколко задгранични мениджъри съумяха да трансформират това и да понижат малко темпото, само че като цяло обичайният жанр продължава да господства. В Испания футболът е по-техничен.

- Съгласен ли сте, че сега повече се залага на физическата част във футбола, в сравнение с върху техниката?
- Във футбола физическите данни постоянно са доминирали. Вероятно и поради това е по-лесно да си №1 във Висшата лига, защото по-лесно е да блеснеш с физически индикатори. На европейското състезание обаче видяхме доста положителни образци за техничен футбол и аз утвърждавам това. Искам да виждам повече такива мачове, в които не се постанова играта да бъде спирана на всеки две минути.

- Как смятате, в този момент ли е по-лесно да се вкарват голове или във вашето време?
- Сега е по-лесно и за това си има пояснение. На първо място разпоредбите се трансформираха. По мое време беше засада, в случай че си на една линия с последния в отбраната, а в този момент не е по този начин. Тогава терените бяха по-лоши, а също и топките. По мое време бранителите те ритаха до гибел. Трябваше най-малко три пъти да създадат недодялан фаул, с цел да ги санкционират. Сега има доста повече жълти картони. Санкционират грубияните още при първата демонстрация. Затова и Меси може да прави своите чудеса. Марадона обаче се справяше във времена, когато всеки имаше картбланш да го рита. По моето време, в случай че вкараш гол на всеки два мача, се считаше за отличен индикатор. Сега към този момент е добре, в случай че се разписваш във всяка среща.

- Наскоро обявихте в обществените мрежи, че Куман прави добра работа в Барселона...
- Неговата работа е доста сложна. Пристигна в Барселона в най-ужасния миг за всеки треньор. Гледам всеки мач на тима, защото го смятам за втория си обичан тим след Лестър. От две-три години се питах какво ще стане с Барселона, в случай че го няма Меси? Сега виждаме тъкмо тази обстановка.

- Мислите ли, че Карим Бензема би трябвало да завоюва „ Златната топка “?
- Ще бъде мъчно да прескочи Меси. Лео направи мощна първа част от предишния сезон, а по-късно завоюва и Копа Америка с Аржентина. Бензема сигурно би трябвало да бъде в листата, без подозрение. Много го почитам като футболист.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР