Ангина пекторис или стенокардия е състояние, което причинява стягане в

...
Ангина пекторис или стенокардия е състояние, което причинява стягане в
Коментари Харесай

Стенокардия: какво е и какви са симптомите?

Ангина пекторис или стенокардия е положение, което предизвиква стягане в гърдите и задъхване, когато сърцето е насила да работи повече от нормално като при качване на стълби, бързо вървене и нанагорнище на рид.

Симптомите на стенокардия най-често се демонстрират няколко часа след пробуждане, когато времето е студено, след ястие или, когато човек е подложен на стрес.

Освен това в преклонна възраст стенокардията спохожда по-често мъжете в сравнение с дамите.

Според лекарите ангина пекторис е най-главната причина за стеноза на коронарната артерия, породена от диастолична атеросклероза. Това се случва при стестняване на коронарната артерия – кръвоносен съд, който доставя сърцето с кръв и О2.

Стенокардията няма доста признаци в положение на покой, само че болката в гърдите и задъхването по време на извършения са измежду тях.

Обикновено болката е в предната част на гърдите. Различни типове болежка могат да се появяват – в това число сковаване и боцкане. Някои пациенти се оплакват от болежка в челюстта, врата, рамената и зъбите.

Професорът по кардиология в университетската болница Сунчонхян в Пучон Кон Мин-гю споделя, че признаците на стенокардията нормално се усъвършенстват бързо след отмора, по тази причина е елементарно да ги пренебрегнем с мисли като: „ Сигурно съм прекомерно остарял “ или „ Сигурно съм се обездвижил “.

Стенокардията се диагностицира посредством неинвазивни проби като коронарна компютърна томография и други сходни. Обаче, в случай че признаците на това положение са прекомерно чести и се появяват даже и при слаба физическа интензивност, може да се наложи провеждането на инвазивна коронарография.

Лечението на ангина пекторис се базира на приемането на медикаменти като антитромбоцитни медикаменти и такива, които понижават равнищата на липидите.

Ако няма резултат от медикаментозното лекуване или признаците са доста съществени, може да се прибегне до интензивна интервенция, като слагане на стент или байпас.

За предварителна защита от стенокардия е значимо да се управляват други хронични болести, в случай че пациентът има такива. Такива са високо кръвно, диабет, дислипидемия, които са рискови фактори за развиването на ангина пекторис.

Освен това се предлага да се отърват от нездравословните привички като пиянство и пушене и да упражняват повече.

Професор Кон Мин-гю споделя, че е значимо стенокардията да бъде диагностицирана и лекувана бързо, когато се появят признаци като задъхване и болежка в гърдите. Много е значимо пациентите със стенокардия да одобряват прецизно предписаните им медикаменти и да практикуват спорт, което може да усъвършенства симтпомите и качеството им на живот.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР