Ангажиментът на Европейската централна банка да поддържа повишени разходи по

...
Ангажиментът на Европейската централна банка да поддържа повишени разходи по
Коментари Харесай

Ще продължи ли Европа да повишава лихвените проценти?

Ангажиментът на Европейската централна банка да поддържа нараснали разноски по заемите за нескончаем интервал от време не изключва безусловно опцията за по-нататъшно повишение на лихвените проценти.

Туомас Валимаки, представител на централната банка на Финландия в Управителния съвет, съобщи, че въпреки актуалната оценка да демонстрира, че главните лихвени проценти, в случай че се запазят задоволително дълго, ще допринесат доста за реализиране на инфлационната цел, към момента се преглеждат опасности, свързани с инфлационната траектория.

Поради това не трябва да се приема, че няма да има по-нататъшни нараствания на лихвените проценти, като се има поради, че инфлацията трайно надвишава целевата стойност. Този нескончаем интервал на инфлация над целевите нива не може да се смята за допустим.

Забележките на Валимаки се разграничават от тези на други членове на Управителния съвет, като да вземем за пример на вицепрезидента Луис де Гиндос, който в понеделник уточни, че лихвените проценти на настоящето им ниво от 4% ще спомогнат за реализиране на целевата инфлация от 2% за еврозоната.

Въпреки 10-те следващи покачвания на разноските по заемите преобладаващото мнение измежду пазарите и икономистите е, че ЕЦБ може би е достигнала най-високите си лихвени проценти.

Въпреки това Валимаки акцентира, че бъдещите решения по отношение на лихвените проценти ще зависят от идните данни.

Той съобщи :

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР