Aneides vagrans, т.нар. странстващ саламандър, е мистериозно същество. То се

...
Aneides vagrans, т.нар. странстващ саламандър, е мистериозно същество. То се
Коментари Харесай

Невероятно видео показва как саламандрите са истински майстори на скайдайвинга

Aneides vagrans , така наречен странстващ саламандър, е мистериозно създание. То се среща по върховете на калифорнийските секвои – най-високите дървета в света – а това го прави мъчно за наблюдаване.

Това, което знаем за него е, че когато нещо го изплаши, животинчето е склонно да скочи от клоните. Нещо повече – то заема поза, сходна с тази на скайдайвърите (както можете да видите във видеото по-долу).

„ Беше объркващо да забележим по какъв начин тези саламандри скачат с ненаситност, като се има поради на каква височина се намира техният хабитат “, споделя докторантът Кристиян Браун от Университета на Южна Флорида и създател на проучването.

Тези саламандри са се приспособили изключително добре към живота на сходни височини, споделя Браун в изявление за Insider. Те разполагат с опашки, с които могат да се захващат за разнообразни обекти, дълги крака и плоски тела, които са идеални за катерене.

Техните тесни тела обаче не наподобяват изключително аеродинамични. За разлика от своите далечни братовчеди (жабата Agalychnis spurrelli и летящият гекон), те не разполагат с кожа сред крайниците, която да им разрешава да се носят по въздуха.

Ето за какво Браун и други учени от Университета на Южна Флорида и Калифорнийския университет в Бъркли вземат решение да ревизират до какви трикове в действителност прибягва саламандърът.

Учените откриват, че животинчетата разполагат с „ репертоар от пози и придвижвания, с които управляват своето рухване “, споделя Браун.

Те извиват опашките си и трансформират позицията на своите пръсти и крайници. По този метод до момента в който падат, те съумяват да задържат телата си съвсем редом по отношение на земята. Саламандрите даже могат „ да извършват накланящи се завои и да се плъзгат хоризонтално “, добавя още Браун.

Като заемат тази пода, характерна за скайдайвинга, саламандрите понижават отвесната си скорост с до 10 %, открива изследавнето.

Браун споделя, че идната му цел е да ревизира дали саламандрите могат да направляват полета си. При това състояние те биха могли да се насочат към ствола на дървото и да се захванат за неговите долни клони или за гъстата папрат, растяща по кората.

Дори и да паднат на земята, това няма да ги убие, споделя Браун. Тези саламандри са релативно леки и не тежат повече от 6 година Освен това гнилите листа в основата на дървото ще омекотят рухването им.

Обратното нанагорнище до короната на дървото обаче може да бъде съдбовно. Изследване от 2021 година открива, че са им нужни часове (дори дни), с цел да доближат още веднъж своя хабитат.

„ През това време те могат да се обезводнят, да бъдат изядени или просто да се изтощят, преди още веднъж да съумеят да намерят храна “, споделя Браун. Той добавя, че и други животни евентуално имат уменията на парашутисти или скайдайвъри – просто хората към момента не са ги забелязали. Браун се надява, че неговото проучване ще притегли вниманието към едва изученото биоразнообразие, което се крие в короната на секвоите.

Източник: Business Insider

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР