Анегрет Крамп-Каренбауер, протежето на германския канцлер Ангела Меркел и лидер

...
Анегрет Крамп-Каренбауер, протежето на германския канцлер Ангела Меркел и лидер
Коментари Харесай

Кой може да е новият кандидат за наследник на Меркел

Анегрет Крамп-Каренбауер, протежето на немския канцлер Ангела Меркел и водач на тяхната партия, Християндемократически съюз (ХДС), разгласи, че няма да се кандидатира за канцлер на федералните избори следващата година.

Меркел, на 65 години, сподели, че няма да се бори за преизбиране на вота, който ще се състои през октомври 2021 година

Крамп-Каренбауер уточни пред водачите на ХДС, че ще се откаже от председателския пост в партията, както и от упоритостите си да се състезава за канцлерския пост, защото съгласно нея човек би трябвало да направи и двете, изясни източник от партията. През лятото тя ще провежда процеса по запълване и на двата поста.

" Ройтерс " обобщава основните обстоятелства за евентуалните водещи претенденти за мястото на Крамп-Каренбауер като претендент за канцлер на консервативния блок, включващ ХДС и баварската му сестринска партия, Християнсоциалния съюз (ХСС).

Фридрих Мерц, 64 години

Той беше втори след Крамп-Каренбауер в конкуренцията за лидерския пост в ХДС през декември 2018 година и беше деен, до момента в който тя се опитваше да се утвърди.

Мерц беше отхвърлен като водач на парламентарната група на християндемократите от Меркел през 2002 година, като по този метод тя бетонира своя надзор върху партията по пътя си към канцлерския пост, който зае през 2005 година Той напусна Бундестага през 2009 година

Неговото социално-консервативно пробизнес обръщение се харесва на ядрото на ХДС измежду западните мъже католици, които считат Меркел - жена протестантка от Изтока - за особеност. По-рано този месец Мерц разгласи, че напуща поста си в немския клон на американския капиталов фонд " Блекрок ", с цел да се концентрира повече върху политиката.

Йенс Шпан, 39 години

Той поведе рецензиите в ХДС против решението на Меркел през 2015 година да отвори немските граници за над един милион бежанци, бягащи от войната в Близкия изток. Силно упорит, Меркел го назначи за здравен министър след федералните избори през 2017 година Харесва се на консерваторите в дясното крило на ХДС.

Армин Лашет, 58 години

Премиер на Северен Рейн-Вестфалия, най-многолюдната немска провинция. Верен на Меркел, той би бил последовател на политиките ѝ, само че не би задоволил жаждата на някои членове на партията за смяна.

Ралф Бринкхаус, 51 години

Лидер на парламентарната група на ХДС/ХСС от 2018 година, когато размени Фолкер Каудер, който Меркел и Лашет поддържаха за поста. Сравнително малко евентуално е да бъде претендент за канцлер. Най-голямото му преимущество са връзките му с парламентарната група на партията.

Маркус Зьодер, 53 години

Той е водач на баварския Християнсоциален съюз. Никой канцлер до момента не е бил от ХСС, макар че Франц Йозеф Щраус и Едмунд Щойбер от ХСС бяха претенденти на блока на федералните избори надлежно през 1980 и 2002 година и двата пъти извоювани от социалдемократите. Зьодер се хареса на делегатите на ХДС с уврената тирада като посетител на техен партин конгрес през ноември, само че по-късно опита да разсее спекулациите, че ще се кандидатира за канцлер.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР