Анализът е препубликуван от - платформа за проверка на фактите,

...
Анализът е препубликуван от - платформа за проверка на фактите,
Коментари Харесай

Говори Кремъл: хомофобията като геополитика

Анализът е препубликуван от - платформа за инспекция на обстоятелствата, основана по самодейност на Асоциацията на европейските публицисти - България.

" Западът ни постанова хомосексуалност и педофилия " ;

" Членството в Европейския съюз (ЕС) значи приемане на еднополовите бракове " ;

" Европейските полезности опонират на обичайния морал ".


Тези послания се популяризират нападателно от кремълската агитация през последните години, изключително след 2013 година И това не е инцидентно - те са част от продължителна и поредна пропагандна тактика на Кремъл за експорт на " хомофобски шовинизъм ", по на журналиста Джей Лестър-Федър от изданието " БъзФийд Нюз ". Именно украинският Майдан през 2013 година е първият чуждестранен тест на тази тактика, приложена преди този момент против протестиращите в Русия и политическите съперници на Владимир Путин през 2011 и 2012 година Според професора от Стокхолмския университет Емил Еденборг Москва употребява хомофобията като геополитическо оръжие, а в формалната съветска изразителност войната в Украйна се показва като едно естествено продължение на тази политика с други средства.

Еденборг хомофобията като част от съветската " идеология на " обичайните полезности ", която изобразява правата на ЛГБТ общността като екзистенциална опасност за нацията ". В собствен разбор за " Бостън Ревю " той напомня по какъв начин през 2012 година концепцията за " обичайните полезности " се трансформира в публична идеология на вътрешната и външната политика на държавното управление на Владимир Путин, който е притиснат до стената в резултат на всеобщи митинги и спадащ рейтинг.

 Когато в Русия взеха решение, че хомосексуалните са врагове Когато в Русия взеха решение, че хомосексуалните са врагове

Защитата на " обичайните полезности " като държавна политика

Концепцията за " обичайните полезности " е одобрена публично като политика на Руската федерация с през ноември 2022 година През декември същата година с ремонти във федералния закон за информацията е неразрешена ЛГБТ пропагандата. А през април 2023 година Роскомнадзор разгласява, по които ще блокира " пропагандата в интернет на нетрадиционни полови връзки, педофилия и промяна на пола ".

Особен акцент се слага върху патриотизма, службата на Отечеството, високите нравствени идеали, здравото семейство, православието. В реториката на Кремъл и лоялните на властта медии правата на ЛГБТИ+ общността, феминизмът и мултикултурализмът постоянно са определяни освен като непознати на " съветските полезности ", само че и като безапелационна опасност за нацията.

Във федералната тактика за национална сигурност, оповестена през юли 2021 година, има най-малко 20 препратки към " обичайните полезности " в границите на 43 страници. В документа се споделя: " Отделя се особено внимание на поддръжката на фамилията, майчинството, бащинството и детството (); развъждането на децата и тяхното изцяло духовно, морално, интелектуално и физическо развиване (); по-високи равнища на раждаемост са нужни, с цел да нарасне съветското население ".

През 2020 година в съветската конституция е добавена възбрана на еднополовите бракове. В края на 2021 година редица ЛГБТИ+ организации са добавени във федералния лист на " задграничните сътрудници ". ЛГБТИ+ организациите обаче не са единствени. Критично настроени към властта публицисти и откриватели, опозиционни политици и деятели за човешките права също са унизени, заглушавани, задържани и даже убивани от все по-авторитарния режим в Москва.

 Хомосексуалната общественост в Русия живее в боязън поради апели за Хомосексуалната общественост в Русия живее в боязън поради апели за " лов на гейове "

Според представителите на ЛГБТИ+ общността в Русия са подложени на все по-голяма дискриминация и стигматизация. Проблемите се задълбочават още повече след началото на войната. Кремъл употребява хомофобията като разграничителна линия сред " праведната " Русия и " морално прогнилия " западен свят и по този начин я употребява като един от причините за противозаконната си експанзия против Украйна.

Митът за " почтената " Русия и " неверния " Запад

Историкът Тимъти Снайдър прави изчерпателен разбор на Путиновата агитация. Той открива идейните ѝ корени бли­зо 100 години обратно във времето - в творчеството на Иван Илин, избран от Снайдър като " фашистки мъдрец ", който е реабилити­ран от Владимир Путин. Илин развива концепцията за богоизбраната, почтена и праведна Русия, жертва на декадентския, блудствен и неверен Запад. Той слага акцент върху хомосексуалността в облика на морално прогнилия Запад - претекст, интензивно употребен в актуалната кремълска агитация. " () те (Западният свят - бел. ред.) се пробваха да разрушат нашите обичайни полезности и да ни наложат техните подправени полезности, които да ни унищожат () ", споделя Путин през февруари 2022 година

Митът за " божествената " задача на Русия в това да резервира християнската цивилизация след завоя на Западния свят към материализма, секуларизма и индивидуализма може да бъде проследен даже преди Иван Илин. Още през 16-и век се появява концепцията за Русия като наследница на Римската и Византийската империи и последно леговище на православието (), която заляга и в доктрината на панславизма. Идеята участва в творбите на известни съветски романисти като Фьодор Достоевски, а съветският мъдрец Николай Бердяев " претворява концепцията в незабравим синтез от марксизъм и съветско православие с емфатичен антизападен темперамент ".

Погледнато през тази призма, всич­ко идващо от Запад - включително демократичната народна власт, се приравнява към хомосексуалността и се интерпретира като упа­дъчно и деградиращо. Руският президент обича да театралничи пред публицисти яздейки кон, ловувайки в гората или спортувайки, от време на време даже гол до кръста. По думите на Тимъти Снайдър " Путин издига мъжествеността като мотив против демокрацията ".

" Гейропа ", деградация и сатанизъм

В описа на Кремъл " хомосексуалната агитация " на Запада води не просто до безнравственост и развратничене на обичайните общества, само че има и напълно съответни и прагматични цели - да понижи тяхното население и по този метод да ги отслаби и изличи.

В публикация от 2012 година предприемачът Владимир Якунин - доближен до съветския президент и почитател на концепциите на Иван Илин, написа, че е аморално една " неточност на природата " да се трансформира в норма и да се разрешава развиването на " обществен хомосексуализъм ". Според него пропагандата на хомосексуалните връзки е тактика на развитите западни страни за намаляването на популацията в останалия свят и преобразяване на човечеството в чинно стадо, ръководено от световния финансов хайлайф.

 Руският закон против гей пропагандата е дискриминационен, реши съдът в Страсбург Руският закон против гей пропагандата е дискриминационен, реши съдът в Страсбург

През септември 2013 година, по време на Международния спорен клуб " Валдай " (руската опция на Световния стопански конгрес в Давос) Путин акцентира, че във всички европейски страни и в Русия има демографски проблем, а " еднополовите бракове не създават деца ", което кореспондира с опасенията, изразени в съветската тактика за национална сигурност.

Почти 10 години по-късно конспирацията за намаляването на международното население посредством " покваряване " на децата продължава да участва в реториката на Кремъл.

 Русия на ПутинС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

" Западното общество сложи децата сред воденичните камъни, рекламирайки промяната на пола, легализирайки педофилията, трафика на малолетни, детската порнография. Поддръжниците на геноцида няма да се лимитират до кастрация и оправдаване на насилието над деца. Имат потребност от повече човешки жертви ", написа в текст на Фонда за стратегическа просвета от декември 2022 година

В подтекста на декларираното от украинците предпочитание за доближаване с Европейски Съюз, Кремъл не пести старания да показва европейската интеграция като " узаконяване на еднополовите връзки и по този метод като разпространение на хомосексуалността ", написа Тимъти Снайдър.

През 2013 година най-големият съветски вестник " Комсомольская истина " излиза с изказванието, че протесите на Майдана в Киев са проведени от " националисти, антисемитисти, неонацисти и хомосексуалисти ". А съгласно съветския патриарх Кирил отводът на Донбас да одобри " полезностите " на Запада, в това число " теста за преданост " към Западния свят - " гей-парада ", е повода за рецесията в Източна Украйна, почнала през 2014 година Според патриарх Кирил става дума за освен това от политически ползи и процеси, а за " спасението на индивида ".

Една от най-емблематичните думи в този вид агитация е " Гейропа " - композиция сред " гей " и " Европа ".

През есента на 2013 година Киев е посипан с плакати, които гласят " Асоциирането с Европейски Съюз значи еднополови бракове ", споделя в репортаж за Джей Лестър-Федър.

Зад акцията стои организация, наречена " Украински избор ", финансирана от - предприемач, притежател на медии и някогашен народен представител. Смятан е за непосредствен до Владимир Путин и даже се хвали, че съветският президент е кръстник на най-малката му щерка. През май 2021 година Медведчук е упрекнат в държавна измяна и финансиране на тероризъм. След началото на съветската инвазия в Украйна бяга от домакински арест, само че малко по-късно украинските управляващи афишират, че още веднъж е арестуван.

През 2013 година хората на Медведчук провеждат антиевропейски митинги в Киев, на които скандират " Европейските полезности са гейове, лесбийки и покваряването на малолетни ". Неговият сподвижник и водач на " Украински наставнически комитет " провежда акции против подписването на съглашението с Европейски Съюз, тъй като то ще докара до разрешаване на еднополовите бракове, до момента в който хомосексуалността стане норма, а всеки, който има друга позиция, ще бъде наказван. " Това се назовава хомодиктатура ", споделя Скворцов.

Алексей Пушков, който през 2013 година е ръководител на комисията по външна политика в съветската Дума, написа в Туитър: " След освобождението на Тимошенко (Юлия Тимошенко - бел. ред.) Европейски Съюз ще изиска от Украйна разширение на гей-културата. И вместо паради на Победата в Киев ще се организират гей-паради. "

Хомофобската агитация постоянно приказва за " сатанистката " природа на Запада.

Още през 2010 година кметът на Москва в съветската столица, наричайки го " демонски акт " и определяйки хомосексуалността като " обществена чума ".

 Нобелови лауреати приканиха Путин да анулира закона за гей пропагандата Нобелови лауреати приканиха Путин да анулира закона за гей пропагандата

В речта си пред интернационалния спорен клуб " Валдай " през септември 2013 година Владимир Путин съпоставя еднопо­ловите партньорства със сатанизма. Според Путин се прави опит " този модел да се изнася по целия свят ". " Убеден съм, че това отваря пряк път към деградация и примитивизъм, които водят до дълбока демографска и морална рецесия ", споделя съветският президент.

Когато през 2022 година Путин афишира противозаконното присъединение на четири източноукраински области, той за следващ път приказва за битката на Русия против Запада и ЛГБТИ+ общността, които

Според пропагандата на Кремъл съществува връзка сред хомосексуалността и фашизма, а Украйна е доказателство за това. През 2014 година във Фонда за стратегическа просвета е оповестена публикация със заглавие " Фашизмът, хомосексуализмът и експанзията като детайли на украинската политическа действителност ". " Връзката сред фашизма, експанзията и хомосексуализма е от дълго време видяна, и то освен от психиатрите ", написа в публикацията.

През 2013 година съветският ефирен водещ и пропагандист Владимир Соловьов разгласява в Туитър откъс от публикация на Максим Горки от 1934 година, в която писателят употребява известна по това време съветска фраза: " Унищожете хомосексуалистите - фашизмът ще изчезне ".

Днешните съветски консуматори в обществените мрежи постоянно употребяват израза " гей-нацизъм ", когато се разисква политическата обстановка в Украйна и в западните страни.

Думи като " Гейропа ", " еврогей ", " либераст ", " толераст " и прочие са разпознаваеми в антидемократичната, и антиевропейска реторика в България. Този агитационен речник още през 2013 година, само че на своята известност през 2018 година в дебатите за приемането на Истанбулската спогодба.

Тогава се основава и постанова - отрицателно наименование на хора с нетрадиционна полова ориентировка, както и на тези, които им симпатизират, а в по-широк смисъл - на правозащитниците, гражданското общество и поддръжниците на демократичните полезности като цяло.

 Хората на ПутинС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

Чрез износа на " хомофобски шовинизъм " Русия реализира един доста по-обхватен план - да подрони устоите на европейските демократични демокрации, учредени на правилата на ценене на правата на индивида и толерантността. Поради това, а Европейски Съюз е упрекван в осъществяване на " джендър агитация ".

На тази база се гради внушението, че Европейски Съюз е морално недопустим и унищожава обичайните полезности. А в подтекста на войната на Русия против Украйна посланията за ценностен разлом с Европейски Съюз и обичайната непосредственост с Русия се употребяват за постигането на напълно съответни политически цели.

Из приветствие на посланика на РФ в България Елеонора Митрофанова по случай 24 май - ден, отбелязван у нас като празник на българската култура и просвета и на славянската книжовност, въпреки съгласно съветската посланичка да е " ден на славянската книжовност и просвета ":

" Известно е, че вярата и езиковата среда значително дефинират мирогледа на човек, неговите хрумвания за положително и зло, вярно и неправилно. Затова ни е елементарно да се разберем - в последна сметка, в случай че извадим политическата конюнктура и сложността на сегашния миг, съветският и българският нации не престават да приказват на практика на един език. "

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР