Анализът е препубликуван от Напълно убеден съм, че днес комунизмът

...
Анализът е препубликуван от Напълно убеден съм, че днес комунизмът
Коментари Харесай

БСП и "светите мощи" на тоталитаризма

Анализът е препубликуван от

Напълно уверен съм, че през днешния ден комунизмът е окончателно мъртъв. Нещо повече, уверен съм, че той бе мъртъв още откъм средата на дългото склеротично царуване на Леонид Брежнев в Съюз на съветските социалистически републики и " мощите " му битуваха единствено на нивото на официозните декламации към " свещените " за съветските и нашенските комунисти дати и годишнини. За разлика от фашисткия шовинизъм, комунизмът поначало е надълбоко неестествена за човешката природа идеология. Ликвидирането на частната благосъстоятелност, на частната разпоредителност, " общонародният " труд и анонимната му, централизирана държавна регулация са безумни инициативи, можещи да се поддържат единствено до време и единствено посредством гнет и репресии.

Но заради тази причина комунизмът отвън териториите, овладени от шайките на червени терористи, експортирани от Съюз на съветските социалистически републики, се поддържаше в тези години единствено от локални характеропати и охолни интелектуални сноби (които лично руските им " вдъхновители " определяха с право като " потребни идиоти " ). Днес комунизъм може да се изповядва единствено от незрели младежи, родени най-малко десетилетие и половина след неговата злополука през 1989-1990 година

Толкова по-забележително заради това е, че в България към момента съществува партия, идентифицираща се като правоприемница на българските комунисти, и за която комунистическата ера е " свещено поверие ", от което тя настойчиво не отстъпва. И не - Българска социалистическа партия от дълго време не се управлява от комунисти - тя даже от дълго време не е таман " лява партия ". Към нейния актив се числят " предприемачи " (които " десният " ГЕРБ към момента не ѝ е откраднал) и възрастни " консервативни " ревнители на тоталитаризма и " обичайните полезности " (надвикващи се с по-млади такива, позиционирани " надясно " ).

Всъщност единствената лична специфичност на Българска социалистическа партия се разкрива когато стане дума за " свещеното поверие ", на което тя е пазител. Именно тогава тези притежатели на (пловдивски) панаири, на компании и компании, гневни съперници на Истанбулската спогодба и т. под. внезапно се активизират и стартират да бранят нещо, в което сами доста от дълго време не имат вяра.

На показателна проява, че това е партия в действителност на " светите мощи " на тоталитаризма, станахме очевидци през миналата седмица. Всичките депутати на Българска социалистическа партия в завършилото 48-то Народно заседание отхвърлиха да почетат с едноминутно безмълвие избитите от предците им жертви на тогавашния режим на отредения за това ден - 1 февруари, а по-късно до един напуснаха залата на Народното събрание, с цел да не гласоподават самодейността така нареченият Голодомор в Украйна през 20-те и 30-те години на ХХ в. да бъде разгласен за геноцид.

 Парламентът разгласи Гладомора в Украйна за геноцид, Зеленски благодари на България Парламентът разгласи Гладомора в Украйна за геноцид, Зеленски благодари на България

 България под комунизъмС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка
Второто ни показва и другата съществена характерност на тази наша партия. За нея Русия е същинска " света земя ", оставаща си такава без значение по какъв начин се трансформират нещата в нея. Ако до преди 30-ина години тя бе " флагман " на интернационалното единение " на всички угнетени и трудещи се по земното кълбо ", в случай че бе (почти) ликвидирала религията като " опиат на народа ", през днешния ден същата Русия е нападателно националистична, въоръжена с съвсем всички топоси на хитлеризма (вместо Lebensraum проповядва " Русский мир ", вместо евреите - назовава украинците и западните - пост- и полу-човеци), а като мистическо съображение на своя фашизъм е взела " светото съветско православие ".

И ето: при цялата тази - на практика на 180⁰ направила се смяна - наследниците на българските комунисти хранят съвсем набожен пиетет към всичко съветско . Впрочем самото " съветско " все още е в шизофренен статус. Там всичко е " свещено " и неприкосновено - мумията на Ленин и храма на " въоръжените сили ", Сталин и царя-мъченик Николай ІІ (тоест и килърът, и жертвата). Както изобретателно написа неотдавна един избягал от актуалната " Света Русь " неин гражданин - през днешния ден там " попове се фотографират пред паметника на Дзержински, което е все едно св. ап. Петър и Павел да биха го създали с Нерон ".

Българските " социалисти " обаче не се травмират от тази шизофренност. Те бранят " светата земя " на Изток, без значение дали става дума за закононарушенията осъществени от алените " разкулачващи " Украйна през 20-те и 30-те години на ХХ в., или за закононарушенията осъществявани отново в Украйна от самотно кръстещия се в кремълския си параклис Владимир Путин.

 Стопанските парадокси на българския комунизъмС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

 Криминализацията на комунизма в европейското политическо пространство след студената войнаС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка
По същия метод неприкасаемо " свещено поверие " са по едно и също време аленият гнет осъществяван от руските прислужници у нас след 1944 година, и съветският храм-подворие в София, където се кръстят люде като Румен Петков и Георги Първанов. От почитането на жертвите на аления гнет българските " социалисти " бягат под паника. И в същото време " консервативно " и " патриархално " отхвърлят да гласоподават закон против домашното принуждение, тъй като се боят от " демократичните, леви джендъристи ".

Да, комунизмът на днешните бесепари от дълго време е единствено " свети мощи " и по тази причина изобщо не е в несъгласие с поддръжката за Путиновия фашизъм. Той е запазване на почитта към тоталитаризма като подобен - без значение дали " интернационалистки " или " националистки ", атеистично или " църковно " обосноваван. Защо е по този начин ли? Тук има и една позорна причина. Защото електоратът, от който Българска социалистическа партия не се отхвърли през 1990 година и към който само остана адресирана през всичките 33 години оттогава, е в действителност този на носталгичните тоталитаристи (по силата на носталгията си и русофили).

В този смисъл най-естествената коалиция, която оттук насетне би трябвало да търси Българска социалистическа партия е тази с проруските фашизоиди от " Възраждане " . Последните - забележете - също гласоподаваха срещу приравняването на " Голодомора " с геноцид, тъй като той лично бил " класово пречистване ". Трябва да се признае, че в този случай " възрàжданците " бяха много по-откровени от избягалите от залата бесепари. Както бяха много по-откровени от тях, когато гласоподаваха срещу закона против домашното принуждение, тъй като просто са за всяко принуждение.

 Развалината. История на комунизЪмаС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

Ще ви кажа обаче за какво тази най-естествена за Българска социалистическа партия коалиция е към момента сложна за нейните ръководители. Ами, тъй като в такова едно - аналогично на следдеветосептемврийското Отечествен фронт, на горките бесепари ще би трябвало да бъде отредена към този момент ролята на поддържащите го тогава (леви) земеделци или звенари.

Бесепарите са залязваща партия. Те нямат послания към хората на млада и междинна възраст, те нямат хрумвания, съзвучни със актуалния свят. Те са партията на " свещеното тоталитарно поверие ", партията - съхранител на " свещената мумия " на тоталитаризма, за която гласоподава един - по естествените закони на този свят - все по-топящ се електорат. А в този смисъл и русофилията им е тип старообрядно поклонение на " светата земя ", от която партията им в миналото се е пръкнала.

Докато " Възраждане " са достоверните модерни тоталитаристи - тези, които са заложили на надалеч по-първичната и уви, по-съзвучна на грехопадналата човешка природа националистка, комплексарско-отмъстителна парийна пристрастеност на фашизма. Но ето за какво битката на демократичните сили у нас би трябвало да се концентрира през днешния ден върху други съперници. Българска социалистическа партия е все по-жалък излишък. Дори съветските " приятели " - основатели на партийни " проксита " у нас към този момент го осъзнават.

Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР