Анализ за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски

...
Анализ за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски
Коментари Харесай

Русия изтегля частите си от Сирия....Иран и ИДИЛ се стремят да запълнят вакума

Анализ за novini.bg на проф. Владимир Чуков, прочут арабист, академични учител и академик в региона на политиката на Близкия Изток и исляма.



Западни източници оповестяват за назначението на военачалник Александър Дворников за командващ интервенцията на съветската войска в Украйна. Сирийските опозиционни среди го назовават „ касапина от Сирия “. Двама от убитите осем генерала в Украйна са служили в Сирия. Става въпрос за военачалник Андрей Суховецки, зам.-командващ черноморския флот и зам.-командващ съветските войски в Сирия и за военачалник Виталий Герасимов, командващ 41-ви корпус. Отцепникът от сирийската войска военачалник Ахмед Рахал, приключил руска военна академия дfбавя, че същото може да се каже и за водачите на сваления на 4-ти март екипаж на съветския СУ-24, които имат стотици полети в небето на Сирия. В листата на убитите е и полковникът от военната полиция Георги Петрушин, началник на защитата на съветската ВВС-база в Латакия. Това е дребна част от съветските военнослужещи, осветени от сирийски или съветски опозиционни уеб сайтове и персонални блогове, натрупали опит в Сирия и намерили своята гибел по фронтовете на Украйна.



Преди четири дни сирийската съпротива, която деликатно следи придвижванията на съветската войска

в арабската страна отбелязва установяването на надзор върху най-големите военни хранилища в Сирия, а точно в селището Махин, от страна на иранските военни елементи. Иранците са почнали да разполагат дронове и ПВО-остановки във въпросните пространства в провинция Хомс. Не е ясно дали това е в съгласие с управлението на Хмеймим или е самодейност на иранската конкуренция. В същото време се следи интензифицирането на престрелките сред иранските елементи и американците, които имат военна база, покрай нефтеното находище Омар, провинция Дейрезор.  

Вероятно Русия, поради войната в Украйна е поверила военната самодейност на иранците в тази провинция, която ИДИЛ има желание да трансформира в своя база за действителното си възобновление. Дейрезор, дружно с Ракка беше бастион на терористичната организация преди нейния погром през 2019 година Според наблюдаващи в този момент ИДИЛ е трансформирала аграрните региони на Дейрезор в своя цитадела и някои смятат, че има територии, които изцяло припомнят времената на „ халифата “.       

ИДИЛ към момента няма същите благоприятни условия, само че явно новото управление има упоритостта „ да се завърне на терен “.

Само четири дни след убийството на първия водач на терористичната групировка Абу Бакр ал Багдади, организацията разгласи обществено своята клетва за честност към неговия правоприемник - Абу Ибрахим ал Курейши, прочут като Абдулла Кардаш. След ликвидирането на последния обаче ИДИЛ дълго време не направи същото. Приблизително два месеца терористите останаха без нов „ халиф “. Редица специалисти разсъждаваха за аргументите на забавянето. Някои бяха на мнение, че поради сигурността на новата личност се забавя процесът. Все отново се разбра, че казусът е в различията в редиците на организацията. Оказало се, че не всички структури са били подготвени да положат клетва за честност към новия претендент.

Паралелно с това се разбра, че мюфтиите на организацията, базирайки се на шариатски регулации, са повлияли върху туширането на разцеплението в организацията. Джихадистки среди споделят, че духовниците са определили периода от 35 дни като „ огромно забавяне “ за оповестяването на името на новия водач. Те се стимулирали с текста от суната /пророческите хадиси/, че „ този, който няма клетва за честност на врата си /дълъг интервал от време-бел.авт./ умира от незнание. “

Интересното е, че за пръв път три групи, обособени на етнически и районни критерии са се формирали

при търсенето на правоприемник на Абу Ибрахим ал Курейши. Най-влиятелната била тази на иракчаните, само че другите две дълго не се съгласявали с непрекъснатото иракиизиране на управлението на ИДИЛ. Става въпрос за кавказците, най-вече чеченци и за магребинците. Все отново първата група още веднъж е победила, защото новият „ халиф “ е Джумуа Ауад ал Бадри, брат на първия „ халиф “ и основател на ИДИЛ. Той е някогашен началник на шурата, консултативния съвет на ИДИЛ и не принадлежи към военното крило на организацията. Той се възприема като един от „ хората на знанието и религията “ в редовете на организацията.

Все отново скоро се чака видеопослание на новия предводител на терористите, в което да разгласи полагането на клетва към себе си, за покачване на духа на своите почитатели. Според специалисти евентуално той ще подреди ново нахлуване на пандиза в Хасаке, каквото организацията провежда десетина дни преди ликвидирането на неговия предходник. Идеята е да покаже лидерски качества и „ твърда ръка “ по отношение на враговете.       

   Експерти предвиждат, че нападенията ще се осъществят доста скоро, защото месец рамадан, който тази година стартира на 3 април е интервалът на „ огромните завоевания “. Вероятната цел ще бъде огромният бежански лагер ал Хул, в който живеят към 50 000 члена на фамилии на джихадисти от ИДИЛ. Кюрдски и източници от интернационалната антитерористична коалиция удостоверяват информацията за допустимо нахлуване на въпросния лагер, който да тества още веднъж опциите на защитата на пандиза в Хасаке, както това стана преди повече от два месеца.

Наблюдатели отстояват мнението, че войната в Украйна е опция за терористите да се опитат да възстановят, най-малко отчасти, военните си благоприятни условия от преди 2019 година В тази светлина ИДИЛ ще насочи своите упоритости към провинция Дейрезор, от чието население тя черпеше голяма част от своите бойци и полеви командири. Местни източници оповестяват, че точно там в някои по-малки селища ИДИЛ освен поддържа очевидно своето наличие посредством непрекъснати графити по стените на обществените здания, само че и събира „ закат “ от жителите, по този начин както го е правила до 2019 година Освен това неговите мюфтии и представители на религиозната полиция остават прекомерно дейни в локалното общество. За жителите на някои селища ИДИЛ изцяло се е завърнала. Очевидно това е ясно както на кюрдите от Сирийските демократични сили, по този начин и на американския контингент, който наброява към 1000 души в региона. Информационните източници оповестяват, че единствено за месец март Пентагонът е изпратил седем конвоя с оръжие в Североизточна Сирия.          
Повече от явно е, че войната в Украйна остави вакум в арабската страна, който е добре да не бъде напълнен от ИДИЛ. Всъщност, в доста огромна степен, войната в Сирия е истинското лице на тази в Украйна. Това е годно освен на тактическо равнище /чрез фрагментите, метода на водене на бойните дейности и даже осъществените жестокости/, само че и на стратегическо. Някои специалисти разсъждават по въпроса дали сухопътната войска на прокюрдските Съюз на демократичните сили не е първообраза на украинската войска, защото и двете войски имат сходни съдружници и съперници.          
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР