Анализ на Енда Карън и Мишел Джемриско за BloombergНа фона

...
Анализ на Енда Карън и Мишел Джемриско за BloombergНа фона
Коментари Харесай

100 долара за барел – повече вреди, отколкото ползи

Анализ на Енда Карън и Мишел Джемриско за Bloomberg

На фона на растящите цени на петрола, за пръв път от 2014 година се заприказва за завръщане към равнищата от 100 $ за барел. Това безусловно ще докара до появяването на спечелили и победени.

Страните експортьори ще натрупат грандиозни облаги, които ще влязат както по сметките на фирмите, по този начин и в държавната хазна. Страните вносители, в противен случай, ще понесат загуби: инфлацията ще нарасне, а търсенето ще пострада.

Добрата вест се състои в това, че петролът по 100 $ за барел ще окаже по-слабо въздействие, в сравнение с при предходния растеж на цените през 2011 година Това ще се случи, тъй като първо стопанските системи са станали по-малко подвластни от енергетиката, и второ - тъй като ударът ще бъде омекотен от шистовата гражданска война в Съединени американски щати.

В последна сметка, доста неща ще зависят от това по каква причина ще се покачат цените. Шокът в изискванията на лимитирано предложение е негативен фактор, само че като резултат от устойчивото търсене е индикатор за твърдия растеж. В момента работят и двата фактора, вследствие на което цената на нефт вид „ Брент “ скочи през тази година с към 22%.

Какви ще са последствията за международния напредък?

Високите цени на петрола ще навредят на фамилните приходи и на потребителските разноски, само че резултатът няма да бъде еднообразен. Европа е уязвима, тъй като доста страни от Стария континент са вносители на нефт. Китай е най-големият вносител на „ черно злато “ в света и затова е застрашен от скок на инфлацията.

Трябва да се отчетат и сезонните фактори, тъй като в северното полукълбо идва зимата. За да понижат разноските си, потребителите могат да преминат на други източници на сила, като биогоривото или природния газ – само че това ще отнеме време. Индонезия към този момент взе ограничения, с цел да разшири каузи на биогоривото и да направи стопанската система си по-малко подвластна от енергийния импорт.

Щетите за международния напредък ще се окажат по-продължителни, в случай че цените на нефта се задържат на равнища над 100 $. Но растежът на $ няма да спомага за това, тъй като той се продава за „ зелени гущери “.

Как международната стопанска система ще се оправи с петрола за 100 $?

Анализаторите на „ Блумбърг “ са открили, че петролът за 100 $ ще донесе на международния напредък повече вреди, в сравнение с изгоди. Въпреки това спрямо 2011 година положението на международната стопанска система се разграничава значително.

„ Шистовата гражданска война, по-ниската енергоемкост и общото повишение на цените значи, че ударът ще бъде по-слаб, в сравнение с по-рано. За да се подхлъзне международната стопанска система на петролното леке, цената на барела би трябвало да бъде доста по-висока “, се споделя в отчет, направен от икономисти, отпред с Джейми Мюрей.

Как ще се отрази на пазара опълчването сред Тръмп и Иран?

Геополитиката остава непредсказуема. Възобновяването на глобите във връзка с Иран към този момент се отразяват на износа на нефт от Близкия изток. Макар президентът Доналд Тръмп да оказва напън върху Организацията на страните експортьорки на нефт /ОПЕК/, с цел да усилят добива, индустриалните мощности остават лимитирани. Освен това, доставките от редица други страни, в това число Венецуела, Либия и Нигерия, са подкопани от икономическия провал или гражданските вълнения. Въпреки това, анализаторите на „ Голдман Сакс “ предвиждат, че равнището от 100 $ по този начин и няма да бъде преминато.

Кой ще завоюва от високите цени на петрола?

По-голямата част от най-големите производители на нефт са страни с формиращ се пазар. Водач е Саудитска Арабия, където добивът на петрол през 2016 година съставлява съвсем 21% от Брутният вътрешен продукт – това съвсем два пъти надвишава индикаторите на Русия, идната измежду 15-те разрастващи се пазари в класацията на „ Блумбърг “. От високите цени на петрола също по този начин печелят Нигерия и Колумбия. Увеличаването на приходите ще им разреши да поправят бюджетите си и да унищожават дефицитите си. Това ще даде опция на държавните управления да усилят разноските, което на собствен ред ще подтиква вложенията.

А кой е губещ?

Сред страните, които ще пострадат от високите цени на петрола, са Индия, Китай, Тайван, Чили, Турция, Египет и Украйна. Нарасналите разноски за нефт ще ударят по техните стопански системи, трансформирайки ги в по-уязвими пред повишението на лихвите в Съединени американски щати. „ Блумбърг “ прави оценка главните разрастващи се пазари по тяхната накърнимост към измененията в цените на петрола и лихвите в Съединени американски щати, а също по този начин по протекционизма.

Сред губещите може да се окаже и един от най-големите спечелили: шефът на норвежката Централна банка Е. Улсен предизвести, че най-големият производител на нефтопродукти в Западна Европа е застрашен от проблеми, в случай че браншът престане да управлява разноските.

Какви ще са последствията за най-големите стопански системи в света?

Благодарение на шистовия взрив, растежът на цените на петрола ще съставлява доста по-малък риск за Съединени американски щати, в сравнение с по-рано. Преди правилото гласеше: устойчивият напредък на цените на петрола от 10 $ изяжда към 0,3% от Брутният вътрешен продукт през идната година. Днешните калкулации, в това число прогнозата на основния икономист на „ Мудис “, предсказват спад от единствено 0,1%.

Но в случай че намаляването на американската взаимозависимост от вноса на петрола се отразява позитивно на промишлеността, фамилиите с ниски приходи ще пострадат от поскъпващия бензин. Те харчат до 8% от приходите си преди налози. За съпоставяне: една пета от популацията с най-високи приходи харчи единствено 1% за бензин.

Ще има ли инфлация по целия свят?

Цените на енергоносителите доста постоянно имат решаващо значение при оценката на потребителските цени, вследствие на което политиците, в това число администрацията на ФЕД, концентрира своето внимание върху индикаторите, намаляващи променливостта на цените. Въпреки това, значителното повишение на цената на петрола ще докара до устойчива инфлация, по-конкретно, при транспортните и комуналните услуги.

Какви ще бъдат последствията за централните банки?

Ако по-високите цени на петрола усилят инфлацията, централните банкери ще имат още една причина по-малко да организират свободна кредитно-финансова политика. Ако вземем най-уязвимите страни, то Централната банка на Италия към този момент предизвестява за последствията, тъй като най-важният импорт на страната към този момент нараства. Общият ценови напън може да докара до ожесточаване на кредитната и финансова политика в страни, като, Тайланд, Индонезия, Филипините и ЮАР.

Източник: БГНЕС

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР