Безработицата и безперспективността карат мнозина млади гърци да напуснат страната

...
Безработицата и безперспективността карат мнозина млади гърци да напуснат страната
Коментари Харесай

Гняв е обзел младите гърци

Безработицата и безперспективността карат мнозина млади гърци да изоставен страната си. Други се отдават на митинг. Участниците в обичайните леви демонстрации обаче стават все по-малко. Крайнодесните набират мощ, написа " Дойче Веле ".

" Има една фотография от тази година, която символизира доста добре положението на днешното гръцко общество. На една ученическа проява против съглашението за името на Македония едно момче язди кон. На гърба му се вее гръцкото знаме, а момчето се е вторачило в мобилния си телефон. Младеж, който се изявява от една страна като Александър Велики, само че в същото време сърфира в интернет. Това е днешна Гърция ", споделя социоложката Александра Коронайо. Тя е професор и декан на Института по социология в Атинския университет. В съдействие с 14 европейски университета от 2011 година насам тя изследва десните настройки измежду гръцките младежи. Според настоящите ѝ изследвания, напоследък крайнодесните са в напредък. А за това способстват най-много разногласието с Македония и бежанската рецесия. Теми, които накараха мнозина младежи да излязат по площадите.

По традиция в действителност левичарите в Гърция са тези, които се събират постоянно и стачкуват. И то освен по настоящи мотиви, само че и в дни, в които се празнуват значими исторически събития. " В Гърция съществува една просвета на левите демонстрации, която е тясно обвързвана с диктатурата. Едно време демонстрациите бяха неразрешени и тогава се стигна до протеста в политехническия институт в Атина през 1973 година ", споделя социоложката.

Демонстрирам, затова живея

Навремето военната хунта потуши с кръв протеста на студентите и с това подписа личната си смъртна присъда. Участниците в протеста се трансфораха в герои, положили основите на постдиктаторска Гърция. Оттогава насам университетите са свободна от полиция зона. В тях има политически студентски придвижвания от целия политически набор. Но апелите за митинги идват най-много от левия лагер. Левите се солидаризират с другарите си анархисти, упорстват за свободно обучение, по-добри условия в университетите и постоянно издигат лозунга " Долу капитализма! ".

Протестната просвета в Гърция е по-здраво вплетена в обществото, в сравнение с в други европейски страни, изяснява Александра Коронайо. Днес тя е също по този начин израз на едно вътрешно неравновесие. " В Гърция имаме проблем с идентичността. Съществува спорът с антична Гърция, която бива прославяна в учебниците. Но по-новата история се концентрира най-много в политическите и стопански проблеми. Когато човек се огледа в огледалото, не вижда древен гръцки воин, а съвременник с проблемите на нашето време ", споделя тя.

Безработица и безперспективност

Днес младите гърци не се оповават на оптимистичните прогнози на техния министър председател и неговите европейски сътрудници. В Гърция царува безперспективност. Безработицата е висока, мнозина обръщат тил на родината. Няма и диря от някакъв напредък. От дългогодишната рецесия е наранена най-много междинната класа. Именно тези фамилии, които изпращат децата си да следват и играят решаваща роля за самочувствието на страната. " Тези младежи към този момент не се разпознават с Гърция и не виждат вероятност в страната. В някои случаи родителите им ги предизвикват да я изоставен. Те им споделят: Тръгвай и не се обръщай обратно! ", споделя Александра Коронайо.

Според социологическите изследвания, множеството младежи в Гърция имат вяра в демокрацията и свободните избори. Същевременно имат чувството, че не могат да окажат въздействие върху сегашната обстановка. " Сегашните митинги се водят на първо място от страстите. Насъбрал се е доста яд. От нашите изследвания виждаме, че младежта търси нови форми на израз. И то освен в Гърция, а на всички места в Европа. Младежите не желаят единствено да събират подписи, а да оказват директно въздействие ", добавя социоложката. Наблюдава се и една отрицателна наклонност. Въпреки че медиите непрекъснато осведомят за конфликти с леви стачкуващи, броят на участниците в левите демонстрации понижава доста.

В ръцете на крайнодесните

От това състояние печелят най-много крайнодесните групировки. Покрай рецесиите и икономическите проблеми на страната партия като фашистката групировка " Златна зора " съумяха да завоюват последователи. А бежанската тема и омразата против премиера Ципрас поради съглашението с Македония дава нов подтик на десните. " Все по-често се стига до съществени конфликти, предизвикани от десни стачкуващи ", твърди журналистът Костас Кукумакас. " В множеството случаи това са дребни групи, които обаче доста добре знаят по какъв начин да насочат вниманието върху себе си. На тях се дължи и фактът, че даже гимназиални възпитаници излизат на улицата и издигат националистически лозунги. Зад младежите стоят партии като " Златна зора ", само че и елементи от консервативната опозиционна партия " Нова народна власт " в Северна Гърция ", споделя той. " А в действителност за доста от учениците водещият претекст е този, че един ден няма да вървят на учебно заведение ", прибавя той.

Александра Коронайо удостоверява това мнение. " Златна зора не върви единствено по учебните заведения, само че посещава и спортните сдружения, където има непосреден досег до младежите и където може да разпространява своята идеология. Политиците не се вслушват в гласа на младежите. Политиците не схващат, че за младите не е задоволително на всеки четири години да отидат да гласоподават ", споделя тя. Много леви деятели от дълго време са се дали прошка с фантазията за някаква политическа смяна. И по този метод оставят изконната левичарска традиция на публичния митинг в ръцете на крайнодесните.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР