Американците си спомнят 11 септември с минути на мълчание, четене

...
Американците си спомнят 11 септември с минути на мълчание, четене
Коментари Харесай

САЩ почетоха жертвите от атентатите на 11 септември

Американците си спомнят 11 септември с минути на безмълвие, четене на имената на жертвите, доброволческа работа и други почести 21 години след най-смъртоносната терористична офанзива на територията на Съединени американски щати, съобщи Асошиейтед прес.



Роднини на жертвите и високопоставени лица ще се съберат в неделя на местата, където отвлечените самолети се разрушиха на 11 септември 2001 година - Световния търговски център в Ню Йорк, Пентагона и поле в Пенсилвания.

Други общности в страната означават деня с бдения със свещи, междурелигиозни служби и други възпоменания. Някои американци се причисляват към доброволчески планове в ден, който е федерално приет като Ден на патриота и Национален ден на работа и възпоменание.

Честванията следват значима годишнина предходната година. Това пристигна седмици след безредния и преклонен завършек на войната в Афганистан, която Съединени американски щати започнаха в отговор на офанзивите.

Но в случай че този 11 септември може да не е толкоз повратна точка, той остава точка за размисъл върху офанзивата, която умъртви близо 3000 души, подтиква " войната против тероризма " на Съединени американски щати по целия свят и преконфигурира политиката за национална сигурност, отбелязва организацията.

Той също по този начин разсъни - за известно време - възприятието за национална горделивост и единение у мнозина, като в същото време подложи американците мюсюлмани на години на съмнения във фанатизъм и породи спор за равновесието сред сигурността и гражданските свободи. По способи, по едно и също време деликатни и ясни, последствията от 11 септември вълнуват американската политика и публичен живот до ден сегашен.

И офанзивите хвърлиха дълга сянка върху персоналния живот на хиляди хора, които оцеляха, реагираха или изгубиха близки, другари и сътрудници.



В неделя президентът Джо Байдън възнамерява да приказва и да постави венец в Пентагона, до момента в който първата дама Джил Байдън би трябвало да приказва в Шанксвил, Пенсилвания, където един от отвлечените самолети падна, откакто пасажери и членове на екипажа щурмуваха пилотската кабина, до момента в който похитителите насочиха машината към Вашингтон.

Вицепрезидентът Камала Харис и брачният партньор й Дъг Емхоф би трябвало да участват на Националния мемориал на 11 септември в Ню Йорк, само че по традиция нито една политическа фигура не приказва на церемонията на кота нула. Вместо това на събитието думата имат роднините на жертвите, които четат на глас имената на мъртвите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР