Американският вицепрезидент Майк Пенс постави амбициозна задача пред НАСА: човек

...
Американският вицепрезидент Майк Пенс постави амбициозна задача пред НАСА: човек
Коментари Харесай

Майк Пенс иска човек на Луната до 2024 г., а през това лято корабът Орион ще лети на тестов полет

Американският вицепрезидент Майк Пенс сложи амбициозна задача пред НАСА: човек би трябвало да се завърне на Луната в границите на пет години. Това значи, че до 2022 година организацията би трябвало да реализира пилотирана задача до окололунна орбита, а до 2024 година би трябвало да има и кацане в региона на лунния Южен полюс – място, за което се знае, че има находища от вода под формата на лед.

Истинският въпрос обаче е по какъв начин това ще стане. Предпочитаният вид за НАСА е да се разчита на тежкотоварната ракета “Space Launch System ”, която понастоящем се строи и която ще би трябвало да извежда в космоса галактическия транспортен съд “Орион ”. 

Но създаването на “Space Launch System ” и “Орион ” се бави непрекъснато. Първоначално ракетата трябваше да бъде изстреляна през 2017 година, а в този момент основателите й се мъчат по всякакъв начин да я приготвят за полет следващата година. Майк Пенс за следващ път загатна, че фокусът на НАСА е задачата да се осъществя в период и в случай че “SLS ” не е подготвена, организацията ще се обърне към комерсиалните снабдители на ракети. Понастоящем в употреба са тежката ракета на Юнайтед лонч алайънс “Делта 4 Хеви ” и свръхтежката на СпейсЕкс “Фолкън Хеви ”.

“Ние ще ускорим програмата на “SLS ”, с цел да изпълним тази цел, само че знайте – президентът е заповядал на НАСА и нейния админ Джим Брайденстайн да я реализиран по всевъзможен вероятен метод ”, безапелационен е Пенс.

През последните 10 години, откогато се работи по “Орион ”, са осъществени едвам три полета, от които единствено един е галактически. Първото изстрелване е през 2009 година с ракетата “Арес I-X ” (отдавна спряна от разработка) и макет на “Орион ”. След това през 2010 година е извършен тест на системата за спешно избавяне от стартова площадка. А през 2014 година НАСА за пръв път изстреля кораба в междинна околоземна орбита чрез ракета “Делта 4 Хеви ”. След приключването на галактическата си задача корабът се завърна сполучливо на Земята.

Следващият полет на “Орион ” е плануван за юни тази година, оповестява НАСА. Тогава той ще бъде изстрелян чрез тестова твърдогоривна ракета. Мисията му ще наподобява тази на ракетите “Литъл Джоу ”, които са изстрелвали първите безпилотни кораби “Аполо ” в интервала сред 1963 и 1966 година. По сходен метод “Орион ” ще доближи до височина 9 448 метра, след което ще се задействат моторите на избавителната кула. Тя ще би трябвало да издърпа капсулата на безвредна височина от към 14 километра. Любопитното е, че тази капсула на “Орион ” не е екипирана с парашути, тъй че НАСА няма да я прибере назад след нейния полет. Вместо това устройствата, записващи данните, ще бъдат изхвърлени от нея, а наземният екип ще си ги прибере. 

За спомагателна информация: НАСА

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР