Американският президент Джо Байдън предупреди, че в близкото денонощие се

...
Американският президент Джо Байдън предупреди, че в близкото денонощие се
Коментари Харесай

Джо Байдън предупреди, че се очаква нова кървава атака срещу летището в Кабул

Американският президент Джо Байдън предизвести, че в близкото денонощие се чака нова офанзива на летището в Кабул. По думите му обстановката там продължава да бъде " извънредно рискова ", съобщи Ройтерс.

" Този удар не беше последният. Ние ще продължим да преследваме всеки забъркан в тази отвратителна офанзива и ще ги накараме да си платят ", съобщи Байдън в изказване.

" Нашите командири ме осведомиха, че офанзива е доста евентуална в идващите 24-36 часа . Аз ги инструктирах да подхващат всички вероятни ограничения, с цел да дадат приоритет на отбраната на силите ".

Държавният департамент на Съединените щати прикани американските жители да изоставен неотложно региона на летището в Кабул, позовавайки си на " съответна " и " достоверна " опасност, съобщи Асошиейтед прес.

В предизвестието, оповестено рано тази заран, се показва, че американските жители би трябвало да заобикалят да пътуват до летището и да заобикалят всички изходи на летището сега.

Самоубийствено бомбено нахлуване на летището в четвъртък лиши живота на 169 афганистанци и 13 американски военни. " Ислямска страна " пое отговорност за офанзивата.

Същевременно формален представител на талибаните разгласи, че е планувано бързо прекачване на контрола върху аеропорта в афганистанската столица.

" Ние чакаме окончателното единодушие на американците, с цел да осигурим цялостен надзор над летището в Кабул ", уточни формалният представител, поискал анонимност.

Той сподели, че бойците, които поеха контрола над столицата на 15 август, имат екип от механически специалисти и високо квалифицирани инженери, които са подготвени да поемат летището.

По-рано през днешния ден Ройтерс заяви, базирайки се на западен формален представител, че американските сили стартират финалната фаза на евакуацията и следва да бъдат превозени малко над 1000 цивилни от летището на Кабул.

Той уточни, че тълпите на изходите на летището са се намалели след предизвестие, че е евентуална нова терористична офанзива.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР