Американският президент Джо Байдън изключи възможността страната му да даде

...
Американският президент Джо Байдън изключи възможността страната му да даде
Коментари Харесай

Байдън каза не на изпращането на изтребители F-16 на Украйна

Американският президент Джо Байдън изключи опцията страната му да даде изтребители F-16 на Украйна, макар възобновените апели на украинските управляващи за въздушна поддръжка.

На въпрос на публицист в понеделник дали Съединени американски щати ще дават бойни самолети на въвлечената във война страна, Байдън отговори с просто " не ". Изказването му идва ден, откакто немският канцлер също изключи тази опция.

Решението на още веднъж разпали полемиките за това дали западните страни ще изпратят и изтребители, които съгласно украински публични лица ще оказват помощ за поддържане на решаващо преимущество в хода на военните дейности.

F-16 се създават от Lockheed Martin - най-големият американски снабдител на отбранителни артикули. Американското държавно управление би трябвало да утвърди продажбата и прехвърлянето към трети страни на всички изтребители американско произвеждане.

F-16 Fighting Falcons се смятат за едни от най-надеждните изтребители в света и се употребяват от други страни, като Белгия и Пакистан. България също би трябвало да получи своя партида до 2025 година, която компанията към този момент създава.

Изтребителите ще бъдат доста усъвършенстване спрямо употребяваните сега от Украйна бойни самолети от руската ера, които са създадени преди повече от 30 години - още преди страната да разгласи самостоятелност от Съюз на съветските социалистически републики.

Въпреки това Байдън неведнъж е отхвърлял молбите на Киев за самолетите, като вместо това се е фокусирал върху даването на военна поддръжка в други области.

Миналата седмица западните съдружници на Украйна оповестиха проектите си да дават тежки танкове, с което сложиха завършек на траялата седмици наред дипломатическа невъзможност по въпроса. Но единствено ден след разрешаването на проблема съветникът на украинския боен министър Олексий Резников съобщи, че " идващото огромно затруднение в този момент ще бъдат изтребителите ".

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР