Американският конспиративен теоретик Алекс Джоунс беше осъден от съда в

...
Американският конспиративен теоретик Алекс Джоунс беше осъден от съда в
Коментари Харесай

1 млрд. долара глоба: Присъдата за най-безумната конспиративна теория на Алекс Джоунс

Американският таен теоретик Алекс Джоунс беше наказан от съда в Кънектикът да заплати 965 млн. $ обезщетение на фамилиите на починалите дребни деца при стрелбата в учебното заведение " Санди Хук ", откакто в продължение на години той твърдеше, че всеобщото ликвидиране било инсценировка.

Родителите на осем от жертвите и един сътрудник на ФБР, който се е отзовал на мястото на престъплението през декември 2012 година, упорстваха Джоунс да бъде санкциониран с най-малко половин милиард $ - сумата е образувана на база на комерсиалния оборот, който магазинът към уеб страницата му за подправени вести InfoWars прави в продължение на 10 години.

Джоунс набра голяма известност в Съединени американски щати, откакто стартира теорията, че убийството на 20 деца и шестима учители е имитация и скрит план на деятели против свободното владеене на оръжия. Най-безумните му обвинявания против фамилиите на починалите деца бяха, че те са платени артисти.

Скандалните му изказвания водят и до вторична вълна от тормоз и закани с ликвидиране против родителите от страна на най-радикалните почитатели на Джоунс, които отхвърлят да повярват, че закононарушението се е случило.

Конспиративната доктрина за " подправената " всеобща пукотевица продължава да се популяризира години след убийството в " Санди Хук ". Междувременно Алекс Джоунс и медията му стават мултимилионери - InfoWars продава освен неистини, само че и най-различни артикули като хранителни добавки, бронежилетки и " хапчета за мозъка ". За три години онлайн магазинът му има 165 милиона $ доходи.

Едва когато правосъдният развой против него стартира, Алекс Джоунс призна, че всеобщото ликвидиране в " Санди Хук " се е случило в реалност.

През август той към този момент беше наказан от друго семейство на дете-жертва на стрелбата, като трябваше да заплати 50 млн. $ компенсации.

Срещу него към този момент бяха произнесени още две неоправдателни присъди в Тексас и Кънектикът за това, че е отказал да показа документи - в това число финансови доклади - които са изискани със заповед на съда.

" Не трябваше да е толкоз мъчно. Не трябваше да е толкоз ужасно ", споделя Роби Паркър, татко на убито 6-годишно момиче, който е бил измежду първите " цели " на тайните теоретици, отказващи да одобряват, че е изгубил дребното си дете в " Санди Хук ".

Други от околните на жертви свидетелстваха, че почитателите на Джоунс са заплашвали да изровят ковчезите на починалите и да вандализират гробовете им.

Алекс Джоунс продължава да води коментаторско шоу в Infowars и назовава процеса " показно дело ", при което " левицата е тотално безконтролна ". Той твърди, че не разполага с един милиард $ и че няма по какъв начин да заплати обезщетение, по-голямо от 2 милиона $.

Съдебен специалист обаче свидетелства пред съда в Тексас, че Джоунс и компанията му Free Speech Systems разполагат с минимум 270 млн. $.

Адвокат на фамилиите в Кънектикът разяснява, че те биха били удовлетворени, в случай че Алекс Джоунс престане да популяризира неистини след края на делото.

" Той вървеше в сянката на гибелта, с цел да натрупа облаги на гърба на унищожени хора. Такъв бизнес модел не може да бъде резистентен в страна като Съединените щати ", разяснява той.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР