Американските системи за противовъздушна отбрана, които бяха на въоръжение в

...
Американските системи за противовъздушна отбрана, които бяха на въоръжение в
Коментари Харесай

MWM: Израел изостави системите Patriot поради постоянни грешки и „приятелски огън“

Американските системи за противовъздушна защита, които бяха на въоръжение в Израел, се показаха извънредно едва по време на последната иранска офанзива, написа. Според бойци на ИД, представени от изданието, главно израелски дронове са потърпевши от обстрела на Пейтриът. Тел Авив реши да изведе инсталациите от употреба.

Израелските сили за защита (IDF) потвърдиха проектите си да отстранен доставената от Съединени американски щати система за противовъздушна защита Patriot (MIM-104 Patriot). По-малко от месец след невиждан удар с ирански ракети и дрон, Израел и съюзническите американски сили дадоха отговор, като започнаха най-голямата интервенция за противовъздушна защита в историята. Решението за извеждане от строя на основно звено от системата за противовъздушна защита на страната в разгара на интензивните бойни дейности и в миг на максимален външен напън е извънредно извънредно.

Редица анализатори го видяха като доказателство за съществени пропуски в представянето на Patriot. Не единствено, че бойните резултати на системата оставят доста да се желае (и това се отнася за редица интервенции - от войната в Персийския залив до отбраната на въздушното пространство на Саудитска Арабия от йеменски атаки), само че, може би най-важното за Израел, системата непрекъснато " бърка " с огън по своите.

Плановете за извеждане от строя на " Пейтриът " бяха доказани на фона на вълна от известия за другарски огън по време на интервенции на израелската противовъздушна защита, вследствие на което забележителен брой лични дронове бяха свалени. Военни източници в Съединените щати оповестиха, че до 40% от самолетите, свалени от израелските сили през последните месеци, са били другарски или съюзнически. 

Докато степента, до която системите Patriot са били употребявани през последните месеци, остава неразбираема, приятелският огън е дълготраен проблем, който получи известна гласност по време на американската инвазия в Ирак. Тогава рискът от другарски огън от Пейтриът се оказва толкоз висок, че водачите на Военновъздушни сили и Военноморски сили на Съединени американски щати ги считат за най-голямата въздушна опасност. 

„ Нашите лични „ Пейтриът “  ни изплашиха до гибел “, заключи един от водачите на F-16. Батериите освен постоянно улавяха другарски цели, употребявайки системата за предизвестие, само че и неведнъж стреляха по своите. Други произшествия, при които цели жилищни квартали бяха развалени вследствие на несполучливо прихващане на Patriot, в допълнение показват за какво израелските отбранителни сили започнаха да възприемат тези системи повече като опасност, в сравнение с като бойно средство.

Преди това Patriot образува междинната връзка на системата за противовъздушна защита на Израел - Железният купол с ракети с по-малък обхват осигуряваше отбрана против дронове и ракетна артилерия, а системата Strela от по-високо равнище беше проектирана против балистични ракети със междинен обхват на огромни височини. Оттогава обаче Patriot са сменени от системата David`s Sling, взаимна разработка на американската компания Raytheon и израелската Rafael. По отношение на характерностите новият артикул доста превъзхожда своя предходник, а през 2023 година бяха подписани първите задгранични контракти - те бяха закупени от Финландия в допълнение към изтребителите F-35. 

Най-забележителната характерност на новата система е потреблението на ракети Stunner с двурежимно ориентиране. Всяка ракета има два блока за ориентиране: единият употребява радар с дейна фазирана решетка, а другият употребява инфрачервено изображение. Всяка от тях може да насочи ракетата към задачата, като едновременното потребление на двете доста понижава риска от задействане на примамки или сполучливо потребление на електронна война.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР