СподелиНападението на руските сили срещу Харковска област в Украйна би

...
СподелиНападението на руските сили срещу Харковска област в Украйна би
Коментари Харесай

Зеленски в интервю за АФП: Нападението срещу Харковска област е само първа вълна на една по-голяма руска офанзива

Сподели
Нападението на съветските сили против Харковска област в Украйна би могло да е единствено първа вълна на една по-голяма съветска атака. Това съобщи украинският президент Володимир Зеленски в изявление за Франс прес.

Той добави, че Москва желае да нападна и град Харков.

„ Те започнаха тяхната интервенция, тя може да е на няколко талази. И това да е тяхната първа вълна. Но обстановката е под надзор след тази вълна “, увери Зеленски в миг, в който съветските сили реализираха най-големите си териториални придобивки във войната от края на 2022 година.

Зеленски въпреки всичко увери, че макар напредъка на съветските сили пред последните дни в Харковска област, обстановката е по-добра за украинските сили, в сравнение с е била преди седмица, когато войските на Кремъл изненадващо преодоляха границата на 10 май.

„ Те са на 5-10 километра оптимално от границата, спряхме ги. Не бих споделил, че това е един огромен съветски триумф, само че би трябвало да бъдем трезви и да признаем, че те, а не ние, са тези, които настъпват в нашата територия. Това е тяхното преимущество “, съобщи Зеленски.

Според него обстановката към момента не е нормализирана. „ Въпреки това тя е под надзор и е по-добра спрямо първия ден на офанзивата с помощта на изпратените подклепления “, акцентира той.

Според него Русия желае да нападна град Харков, който е вторият по величина в страната и е единствено на няколко километра от фронтовата линия. Вчера съветският президент Владимир Путин съобщи, че за момента Русия няма желание да нападна Харков.

Зеленски увери, че борбата за града, в случай че има такава, би била тежка за съветската войска. „ Те желаят сходно нещо, те желаят да нападат “, сподели той и добави: „ Но те схващат, че това е една сложна борба. Това е един огромен град и те схващат, че ние имаме сили и че ще се сражаваме дълго “.

Сега съгласно него става дума Украйна и нейните западни съдружници да не покажат уязвимост, съобщи Зеленски и изиска две системи „ Пейтриът “ за отбрана на небето над Харковска област и за отбрана на военните, които пазят тази област.

„ Те са като зверове. Ако почувстват уязвимост в това направление, те ще напреднат “, съобщи Зеленски и добави, че в случай че украинските войски съумеят да спрат тези на Русия, тя ще се откаже. „ Според мен те няма да позволен милиони от тях да измрат “, сподели той.

Според Путин офанзивата цели да сътвори буферна зона, която да попречи на украинските удари по съветска територия.
Украйна разполага единствено с 1/4 от системите за противовъздушна защита, които са нужни и се нуждае от 120 до 130 изтребителя Ф-16
Украйна разполага единствено с една четвърт от системите за противовъздушна защита, които са нужни и се нуждае от 120 до 130 изтребителя Ф-16, с цел да може да постави завършек на превъзходството на Русия във въздуха, съобщи още украинският президент Володимир Зеленски.

Русия обстрелва по въздух от две години Украйна, поразявайки градове и инфраструктура и поставяйки украинските сили в мъчно състояние на фронта, отбелязва Франс прес.

Поради непълен брой системи за Противовъздушна отбрана енергийната инфраструктура на Украйна беше доста развалена тази година от стотици ракети, дронове и бомби, изстреляни от съветските сили.

Украйна също така беше отслабена от съвсем цялостното прекъсване в продължение на няколко месеца на американската военна помощ и забавянето на европейската помощ. Но в този момент Съединени американски щати гласоподаваха 60 милиарда $ помощ за Украйна и Зеленски желае да види нейните доставки.

„ Можем ли да имаме три милиарда, с цел да закупим две „ Пейтриът “ за Харковска област. По този метод бомбите няма да падат върху нашите бойци “, попита той.

Що се касае до Ф-16, някои от които би трябвало да дойдат това лято в Украйна след подготвянето на украинските водачи да боравят с тях Зеленски желае доста повече, още повече, че страната му си е сложила за цел да си върне контрола върху украинското небе тази година.

Поисканите 120-130 машини са за отбрана на небето против 300 машини – броя на самолетите, които Русия употребява в Украйна, сподели Зеленски.

„ Имаме потребност от такава численост от Ф-16, с цел да имаме тъждество в силите “, съобщи той.

Украинският президент призна и за дефицит на хора и проблем с бойния дух на украинските сили, съобщи още Франс прес.

Този коментар той направи в миг, в който от през днешния ден в Украйна влиза в действие нов закон за мобилизацията, който цели да попълни украинските сили.

„ Трябва да попълним запасите. Има огромен брой бригади, които са празни. Трябва да го създадем, с цел да могат момчетата, които са на фронта, да имат естествена ротация. По този метод и бойният дух ще се усъвършенства “, сподели Зеленски.
Русия няма силите, с цел да нападна още веднъж Киев
Украинският президент съобщи, че не има вяра, че Русия има силите, с цел да нападна още веднъж Киев, съобщи Франс прес.

„ Те нямат силите за една огромна атака против столицата, както го направиха при започване на нашествието “, сподели президентът в изявление за френската организация и акцентира, че съгласно него Харков и Донбас са главните цели на Кремъл.

Зеленски също по този начин укори западните страни, че му не разрешават да поразява Русия с техните оръжия, съобщи Франс прес.

„ Те (руснаците) могат да ни нанасят удари на наша територия, това е най-голямото преимущество, с което разполага Русия, само че ние не можем нищо да причиним със западните оръжия на техните оръжейни системи, ситуирани на съветска територия. Ние нямаме право “, сподели украинският водач и акцентира, че се е оплакал на американския държавен секретар Антъни Блинкън по този въпрос.

Украинският водач добави, че Западът се опасява както от съветско проваляне, так и от украинско проваляне и назова тази обстановка неуместна.

„ Намираме се в една неуместна обстановка, в която Западът се опасява, че Русия ще загуби войната. И в това време те не желаят Украйна да я загуби. Защото финалната победа на Украйна ще докара до провалянето на Русия, а финалната победа на Русия ще докара до провалянето на Украйна “, сподели той пред Франс прес.
Световни играчи като Китай имат въздействие върху Русия
Зеленски изиска Китай да бъде замесен в конференцията за мир в Украйна, която Швейцария би трябвало да провежда през юни, само че на която Русия няма да взе участие, съобщи Франс прес.

„ Бих желал Китай да бъде замесен в тази среща на върха. Световни играчи като Китай имат въздействие върху Русия. И колкото повече страни от този жанр са на нашата страна, на страната на края на войната, толкоз повече Русия ще би трябвало да се преценява с това “, съобщи Зеленски в изявление за Франс прес.

„ Китайските водачи живеят малко с чувството, че в случай че Русия изгуби войната, това няма да е загуба за Русия, а ще е победа за Съединени американски щати. За тях това няма да е победа нито за Украйна, нито загуба за Русия. Това е победа за Запада. И те желаят да намерят баланс сред двете “, сподели украинският водач.

Според него от една страна Китай има въздействие върху Русия, тъй като има стопански връзки сред двете страни, а въпреки това Китай е доста заинтригуван от пазара на Европейски Съюз и европейският пазар за китайците е приоритет. „ Но те не желаят да изгубят Русия “, добави Зеленски.

В средата на април Китай съобщи, че има още доста за извършване преди евентуалното осъществяване на конференцията за мир, която Швейцария желае да провежда на 15 и 16 юни, само че без наличието на Русия. Русия счита, че събитието е лишено от интерес без нейното присъединяване в него.

В спора в Украйна Китай приканва за разговор, опълчва се на всякакво прибягване до нуклеарно оръжие и приканва за съблюдаване на териториалната целокупност на всички страни, включително по дифолт и Украйна.

Но Пекин в никакъв случай не осъди обществено Москва поради нашествието й в Украйна и приканва постоянно да се регистрират и опасенията на Русия за сигурността й пред НАТО.

Руският президент Владимир Путин е в този момент на аудиенция в Китай, където беше признат от китайския водач Си Цзинпин. Двамата водачи дружно опазиха оста Пекин-Москва като фактор на стабилността и на мира в света.

Стратегическото партньорство сред Китай и Русия единствено се ускорява от началото на съветската инвазия в Украйна през февруари 2022 година, само че Пекин отхвърли западните изказвания, че подкрепя съветските военни старания.

В изявлението за Франс прес Зеленски прикани всички страни по света, по-специално тези от юг, да изпратят делегации в Швейцария.

„ Ако няма представител на вашата страна, това ще рече, че вие отговаряте на тези, които споделят „ Ние желаеме мир “, че вие желаете Русия да победи “, сподели украинският водач.

Зеленски загатна три досиета, по които ще се водят диалозите в Швейцария и които присъстващите страни биха могли да поддържат.

Първото касае свободното придвижване в Черно море, с цел да се отбрани хранителната сигурност по света, като се разреши експорт на украинско зърно. Второто касае съглашение по отношение на апел за преустановяване на ударите по енергийната инфраструктура на Украйна. Третото е за завръщане в Украйна на хилядите депортирани в Русия деца, поради което закононарушение Международния углавен съд издаде заповед за арест на Владимир Путин. Според Зеленски в случай че в края на срещата в Женева се стигне до тези три ограничения с болшинство от страните (по света, които ги подкрепят), това ще рече, че Русия няма да може да ги блокира.
Зеленски се аргументира за какво не приема концепцията на Макрон за преустановяване на огъня по време на Олимпийските игри
Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че е отхвърлил концепцията за помирение във войната с Русия по време на летните Олимпийски игри в Париж, пожелано от френския президент Еманюел Макрон.

„ Казах: Еманюел, ние не имаме вяра в това. Нека си представим за секунда, че има преустановяване на огъня. Първо, не се доверяваме на Путин. Второ, той няма да изтегли войските си. Трето, кажи ми, Еманюел, кой подсигурява, че Русия няма да се възползва, с цел да докара войски на наша територия “, сподели Зеленски и добави, че отхвърля едно помирение, което ще е от изгода за врага.

„ Не сме срещу това помирение, не сме срещу края на войната. Но ние желаеме един обективен завършек на тази война. И ние сме срещу едно помирение, което ще е от изгода за врага “, сподели той.

Путин по време на пътуването си в Китай също съобщи, че е срещу олимпийско помирение, тъй като на неговата страна е неразрешено да взе участие в Олимпийските игри поради нашествието в Украйна.

Макрон увери, че желае да направи всичко, с цел да има олимпийско помирение по света по време на игрите. Той съобщи, че при започване на май китайският президент Си Цзинпин е подкрепил тази негова концепция.

По време на срещата си в Пекин Путин и Си не са коментирали обществено този въпрос.

Източник: Българска телеграфна агенция, Франс Прес
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР