Американските сенатори бързат да завършат преговорите за мащабния инфраструктурен законопроект

...
Коментари Харесай

Американският Конгрес е близо до съгласие по инфраструктурния план за 1 трлн. долара

Американските сенатори бързат да завършат договарянията за огромния инфраструктурен законопроект за 1 трлн. $. Планът е водещ приоритет на президента Джо Байдън. Най-големи различия провокира частта за вложения в публичния превоз, оповестява Financial Times.

Главният договарящ от страната на републиканците, сенаторът от Охайо Роб Портман, и Марк Уорнър, демократ от Вирджиния, обявиха в обособени телевизионни изявленията в неделя, че са уверени в постигането на договорка тази седмица. Тя би трябвало да трансформира в закон съглашението, контрактувано сред Байдън и двете партии предишния месец. Процесът е приключен на 90% съгласно Портман, само че той дефинира тематиката за всеобщия публичен превоз като проблематична.

Планът за 1 трлн. $ планува вложения в пътища, мостове, пристанища, летища, широколентови мрежи и други уреди. Той е главен приоритет в икономическата стратегия на Байдън, а изходът от договарянията ще покаже дали президентът е кадърен да реализира съглашения с необятна поддръжка измежду двете политически сили.
Разногласия
Като най-спорна точка се обрисуват разноските за публичен превоз. Но въпроси като автомагистрали и водни планове, както и дали да се пренасочат неизползвани средства от фонда за справяне с следствията от пандемията към инфраструктурния план също остават неразрешени, отбелязва Yahoo Finance.

Републиканците, които преобладават в селските региони, желаят по-малко финансиране за публичен превоз, до момента в който демократите, чиято поддръжка е съсредоточена в градовете, упорстват за повече. Според републиканците публичният превоз към този момент е получил задоволително средства, в това число от по-ранни федерални проекти за справяне с пандемията. " Никой не желае да орязва публичния превоз. Въпросът е какъв брой още десетки милиарди долари над към този момент увеличеното финансиране ще са задоволителни ", аргументира се републиканският сенатор Пат Туми.

Традиционно средствата от федералния проект Highway Trust Fund се разпределят 80% за автомагистрали и 20% за публичен превоз. Сенаторите от Демократическата партия Шеръд Браун от Охайо и Том Карпър от Делауеър обявиха, че ще се опълчват на договорката, в случай че финансирането за публичния превоз падне под тази граница. Настояването на демократите за повече средства за публичен превоз, в това число метро, трамваи и рейсове, е в сходство с първичното предложение на Байдън, както и с натиска да се вземат ограничения във връзка с климатичните промени.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР