Американските санкции за Иран няма да останат без ефект. ЕС

...
Американските санкции за Иран няма да останат без ефект. ЕС
Коментари Харесай

Лидерите не говорят за разширяване на ЕС, а за „перспектива”, вижте какво още казаха

Американските наказания за Иран няма да останат без резултат. Европейски Съюз има за задача да пази европейските дребни и междинни предприятия. Сега би трябвало да действаме и започваме развой към връщане към правилник от 1996 година, обвързван с екстериториалните наказания в Европейски Съюз. Това съобщи ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер.
Това би трябвало да се направи и не би трябвало да изчакваме. Позволяваме на Европейска инвестиционна банка да посредничи за вложенията на европейските предприятия в Иран. Европейска комисия ще продължи своето съдействие с Иран. И комисарят по енергетиката ще бъде в Иран с цел да наблюдава нашите връзки и продан с иранските управляващи, добави Юнкер.Ние желаеме безкрайно изключение от предлаганите тарифни ограничения, сподели ръководителят на Европейска комисия във връзка търговията и връзките сред Европейска комисия и Съединени американски щати.

Тази среща на върха беше сполучлива и плодотворна. Благодаря за българското гостолюбие. Интеграцията на Западните Балкани е висш приоритет на Европейски Съюз. Препотвърдихме общия си ангажимент за европейската вероятност на района. Това съобщи ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск след срещата на върха ЕС-Западни Балкани.

Европейски Съюз ще остане най-надеждният сътрудник на Западните Балкани. Обсъждахме по какъв начин да подобрим връзките със Западните Балкани и в района приказваме за стопански връзки, цифрови, съгласуваност. Подписахме Програма на целите от София. Съгласихме се да удвоим средствата за Еразъм +, съгласихме се за намаляването на таксите за роуминг и по-добри условия за частните вложения. Програмата за съгласуваност не е нито опция, нито заместваща стратегия на разширението, това е метод, да се употребява времето от през днешния ден до на следващия ден по по-ефективен метод, тъй че жителите и бизнесът да не би трябвало да чакат всички изгоди от интеграцията с Европейски Съюз, добави Туск.

Няма друга опция за Западните Балкани с изключение на Европейски Съюз. Западните Балкани са интегрална част от Европа и тяхното място е в нашата общественост, добави Туск.

Преди малко завърши конференцията на немския канцлер Ангела Меркел след срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София. Според немския канцлер процесът на диалози сега е доста динамичен и това би трябвало да се употребява. Тя не се ангажира с съответни дати за приемане и съобщи, че през днешния ден приказваме не за разширение на Европейски Съюз, а за предоставяне на европейска вероятност на страните от района.

Меркел стартира с благодарности към българското председателство за извънредно значимата, по думите и, среща сред Европейски Съюз и Западните Балкани.

Тя отхвърли да отговори на въпрос дали немският Бундестаг ще поддържа започването на договаряния с Албания и Македония. Според Меркел през днешния ден европейските водачи приказват не за разширение, а по-скоро за предоставяне на вероятности на страните от Западните балкани, за тяхната съгласуваност, за значими инфраструктурни планове. Тя акцентира, че са се водили диалози за името сред Гърция и Македония - съгласно нея диалози в позитивна посока. Каза също по този начин, че за започването на договаряния с Македония може да се приказва след цялостното изчистване на въпроса за името.

Освен Западните Балкани Меркел приказва и по другата значима тематика - нуклеарното съглашение с Иран. Според нея всички европейски водачи са твърдо решени това съглашение да продължи да се съблюдава, макар че Съединени американски щати се отдръпнаха от него и в този момент въпросът е по какъв начин ще бъдат подкрепени европейските компании, които имат бизнес в Иран.

Меркел приказва и за комерсиалните връзки със Съединени американски щати. Според нея това, което Европа ще желае от Доналд Тръмп е не още веднъж краткотрайно увеличение на безмитния импорт на стомана и алуминий от Европа, а по-скоро режимът да стане неопределен.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР