Американските пазари на акции стартират с понижения, тъй като има

...
Американските пазари на акции стартират с понижения, тъй като има
Коментари Харесай

Негативен старт на Уолстрийт преди края на заседанието на Фед тази вечер



Американските пазари на акции започват с намаления, защото има ново повишаване на доходността на дълговите бумаги на Съединени американски щати преди края на съвещанието на Федералния запас по-късно довечера.

Доходността на 10-годишните облигации нараства до нов 13-месечен връх от 1,676%, което се отразява най-негативно на акциите на софтуерните компании, като показателят Nasdaq Composite се намалява с 1,28% към 90 минути след старта на търговията в сряда.

Рязкото увеличение на доходността на американските ДЦК се дължи на възобновени инвеститорски опасения, че утвърдените преди време солидни държавни финансови тласъци, които към този момент започнаха да се дават на семействата с ниски приходи, ще доведат до прегряване на стопанската система на Съединени американски щати и това ще наложи повдигане на главните лихви на Фед.

Индексът на сините чипове DJIA се търгува към вчерашното равнището на затваряне, до момента в който необятният показател S&P 500 се намалява с 0,57%.

Акциите на софтуерните колоси Apple Inc и Microsoft Corp поевтиняват надлежно с 2,15% и с 1,16%.

В същото време банковите акции нарастват с към 0,3%, намирайки поддръжка от по-високата рентабилност на американските облигации, до момента в който акциите на самолетните компании нарастват приблизително с към 0,5% на фона на упованията за последователно нормализиране на въздушния превоз предвид на положителното движение на имунизация против Covid-19 в Съединени американски щати.

По-ясната посока на придвижване на Уолстрийт ще бъде реалност след края на двудневното съвещание на Фед (20.00 часа наше време). Тогава Централната банка на Съединени американски щати ще показа и най-новите си макроикономически прогнози за 2021 година, след което ще последва и конференция на шефа на Фед Джером Пауъл.

Шефът на Фед евентуално ще се опита да успокои вложителите, че американската стопанска система ще се възвърне от коронавирусната рецесия, без това да бъде обвързвано с прекомерно висока инфлация.

Въпреки че Фед неведнъж разгласи, че ще резервира актуалната мощно стимулираща парична и лихвена политика, до момента в който пазарът на труда се възвърне изцяло, някои централни банкери могат да загатнат за повишение на лихвените ставки през 2023 година Някои вложители и икономисти залагат на още по-ранни покачвания на лихвите, като банката Morgan Stanley предвижда стягане на паричната политика при започване на идната година.

Не се чака Федералният запас да направи промени във връзка с лихвените проценти или покупките на активи, само че вложителите са нетърпеливи да видят последните прогнози на централната банка по отношение на икономическите вероятности и планувания от централните банкери дълготраен път на лихвените проценти.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР