Американски учени откриха каква е особеността на зъбите на пираните,

...
Американски учени откриха каква е особеността на зъбите на пираните,
Коментари Харесай

Разкриха тайната на смъртоносните зъби на пираните

Американски учени откриха каква е особеността на зъбите на пираните, които могат да унищожат малко животно във вода за няколко минути.

В ново изследване експертите направиха компютърна томография на 93 проби от 40 разнообразни типа риби, като получиха триизмерни цифрови изображения на челюстните кости и съединителната тъкан. Рибните тъкани бяха оцветени, с цел да се изследва по какъв начин порастват зъбите и се изследват еволюционните връзки на рибните типове.

„ Комбинирайки всички тези неща, ние имаме по-добра визия какво се случва “, споделя Карли Коен, съавтор на изследването, оповестено в Evolution & Development.

Учените разбрали, че при пираните зъбите порастват не един по един, а по отношение на други зъби, заради което челюстите получават специфична мощ. Ако зъбите се изтрият или рибата ги изгуби, на тяхно място незабавно израстват нови. Това се случва неведнъж през целия живот на пираните.

"Пираните в никакъв случай не са беззъби, те непрекъснато заменят тъпите зъби с нови остри ", споделя старши създател на изследването Адам Съмърс.

Преди това откривателите допускаха, че рибата губи всички зъби от едната страна на устата си едновременно и по-късно ги отглежда. Тогава не беше допустимо да се потвърди хипотезата.

Превод: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР