Американски лекари идентифицираха нов орган в човешкото тяло, наречен интерстициум.

...
Американски лекари идентифицираха нов орган в човешкото тяло, наречен интерстициум.
Коментари Харесай

Откриха нов орган в човешкото тяло

Американски лекари идентифицираха нов орган в човешкото тяло, наименуван интерстициум. Той съставлява кухини, цялостни с течност и може да се окаже най-големият орган в тялото ни. Откритието може да докара до сериозен прогрес в битката с рака.

Непознатият до момента орган се намира на всички места из тялото ни – под кожата и сред другите органи. Слоеве, считани до момента за плътна съединителна тъкан, се оказват серия от кухини, цялостни с течност. С тези кухини са покрити червата, белите дробове, кръвоносните съдове, мускулите. Те се свързват и образуват мрежа, поддържана от здрави и гъвкави протеини.

" Те наподобяват тъкмо като буфер за органите – нещо като тези структури, които са гъвкави и могат да се свиват, а по-късно да възвръщат формата си ", изясни патологът Нийл Тийз.

Откритието станало напълно инцидентно. През 2015 година двама лекари от Ню Йорк изследвали жлъчните канали на пациент за рак. Кухините, видяни от тях, не съответствали на известната човешка анатомия. Затова се обърнали към патолога Нийл Тийз за консултация.

" По отношение на размерите, приказваме за към 20% от размера на течностите в тялото, което го трансформира в най-големия орган. Това е към 10 литра ", добави патологът.

Освен че обкръжава органите и ги защищава от увреждане, лекарите открили, че интерстициумът обезпечава придвижването на течности из тялото. По него раковите кафези могат да доближават до лимфната система.  Откритието е значимо, тъй  като може да докара до създаване на нови, по-ефективни, проби за битка с рак.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР