Американски химици разработиха набор от реакции, които позволяват пълно рециклиране

...
Американски химици разработиха набор от реакции, които позволяват пълно рециклиране
Коментари Харесай

Химици създадоха първата напълно рециклируема пластмаса

Американски химици създадоха набор от реакции, които разрешават цялостно преработване на употребявани пластмаси на основата на полицианурат с минимално количество сила и запаси, съобщи БГНЕС.

Това ще разреши пластмасовите боклуци да се употребяват за производството на нови артикули от същата суровина, оповестиха от пресслужбата на Университета на Колорадо в Боулдър (CU).

" Нашият метод е подготвен за комерсиализация и индустриално приложение. Това ще бъде от голяма изгода освен за основаването на нови разновидности на пластмасата, само че и за преработването и преработката на полимери. В последна сметка това ще ни разреши да създадем доста нови материали със същите свойства като съществуващите пластмаси ", споделя професор Джан Вей, чиито думи са представени от пресслужбата на университета.

Всяка година към 300 милиона тона пластмасови боклуци попадат в отпадъчните води и депата за боклуци, като по-голямата част от тях не се разграждат от микробите и остават съвсем непокътнати в продължение на десетки и даже стотици години. Поради тази причина еколозите и океанографите постоянно назовават шеговито последния половин век " интервал на пластмасата " поради голямото количество полимерни микрофрагменти в международния океан.

Натрупването на пластмаса в хидросферата и в депата за боклуци се дължи на обстоятелството, че преработването на този материал е извънредно неефективно от икономическа позиция. Причината за това е, че връзките в молекулите на полимерите се образуват доста елементарно, до момента в който разкъсването им е доста мъчно без потреблението на огромни количества сила, което съвсем постоянно прави преработването на пластмаса нерентабилно.

Професор Джан Вей и неговите сътрудници считат, че този проблем може да бъде решен, в случай че пластмасите в началото се проектират по подобен метод, че да се реализира еднообразно елементарно както образуването на полимери, по този начин и реакциите на разграждане. Имайки поради тази концепция, учените изследват по какъв начин се образуват връзките в полициануратните полимери, които се употребяват необятно в производството на разнообразни типове термореактивни пластмаси.

Обикновено за производството на този тип пластмаса се употребяват молекули на ароматни въглеводороди и разнообразни производни на циановата киселина. В резултат на взаимоотношението им при високи температури се получава здрава пластмаса, която мъчно се разгражда.

Американските химици са открили, че това свойство на полициануратите може да се отстрани, като част от въглеродните атоми се заменят с азот, а останалите въглеродни атоми се комбинират с О2. При такава обработка се получават нов вид единични полимерни връзки, които при нагряване образуват мощни връзки между тях, само че елементарно се унищожават, когато пластмасата се потопи в гореща примес от алкохол и разтвор на калиев карбонат.

Последвалите проби посочили, че пластмасата може да се разгражда и рециклира неведнъж по този метод, като химическият състав на суровината на практика не се трансформира при всеки цикъл на преработване. Това по едно и също време прави производството на пластмасови произведения доста по-евтино и защищава околната среда от натрупването на боклуци в нея, обобщават учените.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР