Американски боен кораб се сблъска с танкер източно от Сингапур,

...
Американски боен кораб се сблъска с танкер източно от Сингапур,
Коментари Харесай

Американски боен кораб се сблъска с танкер: 10 изчезнаха, петима са ранени

Американски военен транспортен съд се сблъска с танкер източно от Сингапур, в Малакския пролив. 10 души изчезнаха, петима са ранени, предадоха международните организации. 

Днес в 05,24 ч. локално време (21,24 ч. по Гринуич в неделя) на 10-20 км от източния бряг на полуостров Пенгеранг, щата Джохор, Малайзия ракетният унищожител (ескадрен миноносец) " Джон С. Маккейн " се е сблъскал с танкера " Алник Ем Си " (Alnic MC) на път за рутинна аудиенция в пристанището на Сингапур. По първична информация американският военен транспортен съд е получил щета на борда, само че продължава да плава на личен ход, оповестиха Военноморски сили на Съединени американски щати.

Четирима от ранените са откарани в болница, раните им не са животозастрашаващи. Петият не се нуждае от болнично лекуване.

В ход е издирвателно-спасителна интервенция в съгласуваност с локалните управляващи. В нея вземат участие влекачи от Сингапур, бойният транспортен съд от флота на Сингапур " Галант ", хеликоптери и полицейският транспортен съд на сингапурската брегова защита " Баскинг шарк ", хеликоптери Ем Ви " Оспри " и Ес Ейч-60 " Си хок " от американския военен транспортен съд " Америка ".

" Алник Ем Си " е 183-метров петролен танкер, плаващ под либерийски байрак, с водоизместимост 50 760 тона. Според данните от наблюдението на корабоплаването той е бил с баласт, т.е. не е бил цялостен с товар.

Американският транспортен съд е кръстен на Джон Сидни Маккейн старши и Джон Сидни Маккейн младши, и двамата адмирали от воения флот на Съединени американски щати - дядото и бащата на сенатора републиканец Джон Маккейн. Той изпрати туит, че се моли за американските моряци и високо цени работата на избавителните екипи.

На 10 август същият американски транспортен съд приближи един от изкуствените острови, издигнати от Пекин в Южнокитайско море. Той се приближи на шест морски благи от рифа Мисчийф, част от противоречивия архипелаг Спратли.

Това е вторият случай с американски ракетни разрушители в азиатски води за по-малко от два месеца.
Миналата седмица Военноморски сили оповестиха, че са отстранени от служба трима старши офицери от ескадрения миноносец " Фицджералд ", който едвам не потъна край крайбрежията на Япония откакто беше блъснат от филипински контейнеровоз. Тогава починаха седем американски моряци.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР