Американски археолози и химици изследваха артефакти, открити в края на

...
Американски археолози и химици изследваха артефакти, открити в края на
Коментари Харесай

Учени откриха най-древните следи от пушене в Северна Америка

Американски археолози и химици изследваха артефакти, открити в края на 30-те години на 20-и век при разкопки на обект на антично индианско населено място, и откриха тръбичка за пушене на над 3000 години със следи от тютюн по нея, заяви Лента, представена от Българска телеграфна агенция.
Според учените самобитната лула била употребена за медицински цели. Тя била открита в канара покрай мястото, където се сливат реките Флинт и Тенеси. Понастоящем мястото на разкопките е залято с вода в резултат на издигнатия неотдавна яз близо до Гънтърсвил в северната част на Алабама. След като били открити, тръбичката за пушене и други артефакти били сложени в пластмасови пликове и изпратени в държавно вместилище в Алабама. Там тръбичката за пушене е записана с номер FS74.
Учените изследвали артефактите благодарение на масспектрометрия, с цел да разпознават химичните субстанции във вътрешността им. Оказало се, че навътре в находката с номер FS74 има следи от тютюн. При това било открито, че откритите край тръбичката за пушене скотски кости датират от 1685-1530 година прочие Христа. Резултатите демонстрират, че тръбичката била предопределена за пушене и сама по себе си е най-древното доказателство за приложимост на тютюн в Северна Америка.
Резултатите от проучването са оповестени в сп. "Сайънс ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР