Американската технологична компания IBM обяви плана си да отвори първия

...
Американската технологична компания IBM обяви плана си да отвори първия
Коментари Харесай

IBM планира първия европейски квантов изчислителен център

Американската софтуерна компания IBM разгласи проекта си да отвори първия европейски квантов център, който би трябвало да стартира да действа през 2024 година IBM Center ще бъде открит в Енинген, в югозападната част на Германия, с цел да помогне на бизнеса, научните проучвания и държавните институции да получат достъп до авангардни квантови калкулации, пише EURACTIV.

Центърът за данни ще разполага с няколко квантови компютърни системи на IBM с квантови процесори с над 100 кубита, с цел да разреши на потребителите в европейския заоблачен район да внедряват квантови системи и да обработват данни на клиенти единствено в Европа.

Изграждането на планувания квантов изчислителен център и обвързвания заоблачен район ще разреши на европейските консуматори да употребяват капацитета на квантовото пресмятане за решение на някои от най-големите провокации в света “, сподели Джей Гамбета, вицепрезидент на IBM Quantum.

Наред с новия хардуер, IBM афишира и нов програмен продукт за възстановяване на маршрутизирането на работните процеси на квантовия компютър. За да се преодолее ефикасното осъществяване на стратегии на разнообразни архитектури и да се оправят с другите правни обстановки при данните в районите на квантовия облак, IBM показа „ Многоканален планировчик “.

Този софтуерен пласт се намира сред потребителските и облачните услуги, с цел да контролира другите райони на квантовия облак и ще бъде подготвен за отварянето на Енинген  Център.
IBM Европа
Енинген към този момент е дом на IBM Campus, открит през 2009 година Кампусът съчетава други области на IBM Deutschland GmbH и към този момент е местоположението на главния им център за данни.

През 2021 година американската компания пусна и първия квантов компютър в Европа в Енинген, който по това време беше обсъждан като крайъгълен камък по пътя към софтуерния суверенитет на Германия.

Повече от 60 организации в цяла Европа сега употребяват квантовия хардуер и програмен продукт на IBM Quantum Network посредством облака.

Тези клиенти включват Bosch, Университета на немските въоръжени сили, Crédit Mutuel Alliance Fédérale, Германския електронен синхротрон (DESY), E.ON, Европейската организация за нуклеарни проучвания (CERN) и други.

Като европейски клиенти, тези компании изследват евентуални приложения за квантово пресмятане в науката за материалите, физиката на високите сили, енергийния преход, устойчивостта и финансовите приложения.

Според изказването на компанията, европейският IBM Quantum Cloud Region е предопределен да бъде основен аспект от напъните на IBM да работи с водещи европейски компании, университети и държавни организации за прогрес в квантовите калкулации и подкрепяне на построяването на работна мощ в тази област в Европа.
Стратегията на Германия за квантовата технология
Планът за първия европейски район на IBM Quantum Cloud в Германия е в синхрон със личната квантова тактика на немското държавно управление.

В средата на май държавното управление показа в Бундестага нова тактика, по този начин наречената „ Концепция за деяние на квантовите технологии “, с цел да заеме водеща позиция в региона на квантовите технологии и да настигне Китай и Съединените щати.

Като част от устрема на Германия за софтуерен суверенитет, проектът има за цел да употребява капацитета на квантовите технологии и да се оправи с публичните провокации в проучванията на климата, силата, здравето, подвижността и сигурността.

Документът от четиридесет страници слага крайъгълни камъни за Германия да оформи софтуерния скок до 2026 година

За една устойчива и софтуерно суверенна Германия е от решаващо значение да се разпознават идните технологии и техния капацитет допустимо най-рано, да се основат отлични рамкови условия за тяхното бъдещо планиране и потребление и да се помогне интензивно за оформянето на софтуерния скок “, се показва в проекта за деяние.

Международната конкуренция в региона на квантовите компютри е както комерсиална, по този начин и стратегическа заради доста нарасналата им продуктивност спрямо елементарните суперкомпютри и капацитета им да разрушават елементарните технологии за криптиране.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР