Американската мисия “Лунар Риконисънс Орбитър, която работи в орбита около

...
Американската мисия “Лунар Риконисънс Орбитър, която работи в орбита около
Коментари Харесай

Американската лунна мисия ЛРО засне прекрасните хълмове в центъра на кратера Джексън!

Американската задача “Лунар Риконисънс Орбитър ”, която работи в орбита към Луната от 2009-та година до ден сегашен, продължава да изпраща вълнуващи фотоси с висока разграничителна дарба. 

Изглед към кратера Джексън. Снимката бе снимана, когато “Лунар Риконисънс Орбитър ” бе на височина 111 километра, а Слънцето се намираше на запад. Централните хълмове се издигат на 1800 метра над дъното на кратера. Credits: NASA/GSFC/Arizona State University

Какво се намира под повърхността на Луната? Трудно е да се каже. За да изучаваме вътрешността на нашата лична Земя, геолозите правят сондажи надълбоко в нейната кора. Но към момента не разполагаме със същата технология на Луната. Е, учените притежават една друга опция – да учат естествените пробойни в лунната кора – това са самите кратери!

Горепосочените фотоси са снимани от модерната задача на НАСА “Лунар Риконисънс Орбитър ” и на тях се виждат характерности от лунния кратер Джексън. Този кратер се е образувал върху неравномерен терен – източният му борд се извисява на 6 000 метра, а западният – на 3 000. Материалът, разпилян върху хълмовете от централния пик, произлиза от дълбочина 1000 метра. А с помощта на подробен разбор, учените могат да гадаят какво има даже на 5 или повече километра под лунната повърхнина! 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР