Американската група Algiers ще бъде на сцената на клуб Терминал

...
Американската група Algiers ще бъде на сцената на клуб Терминал
Коментари Харесай

Как паметника на Бузлуджа вдъхнови Algiers

Американската група Algiers ще бъде на сцената на клуб " Терминал 1 " тази събота, само че това в действителност няма да е първото им посещаване в страната. През 2015 година те показаха гнева си към политическата обстановка в Съединени американски щати и вълната на полицейско принуждение към афроамериканци с песента Irony. Utility. Pretext, чийто клип е сниман на паметника на Бузлуджа.

Те схващат за паметника, който през последните години е обект на интерес на от ден на ден фотографи и пътешественици, от кийбордиста и басиста Райън Махан (който в събота може да ви изненада с танцовите си умения).



" Райън откри фотоалбума Forget Your Past на Никола Михов и дружно с приятелката си стартира да пътува из България в търсене на паметниците от времето на социализма ", споделя пред " Дневник " вокалистът, китарист и текстописец Франклин Джеймс Фишър до момента в който групата пътува от Будапеща към Виена. " Няколко месеца по-късно се видяхме с Райън и той сподели, че няма метод да не снимаме на паметника на Бузлуджа, разказа го като място като никое друго. Прекарахме в България пет или шест дни, обикаляхме из цялата страна. "

Политиката е огромна част от идентичността на Algiers, образувани в Атланта през 2007 година, само че срещнали се първо в Лондон, където Франклин следва. Името е отпратка към историята на Алжир, като мощно натоварено място на колониална история, протести, религиозни спорове. Расовото напрежение, консуматорската просвета и политическия безпорядък са тематики и в миналогодишния им втори албум The Underside of Power, правдиво описващ гнева им след избирането на Доналд Тръмп за президент на Съединени американски щати. В песента Cleveland се загатват имената на седем млади чернокожи мъже и дами, които умират при съмнителни условия, само че полицията дефинира като самоубийства.



С издаването на албума, публично към групата се причисли и барабанистът Мат Тонг, прочут допреди няколко години като част от Bloc Party, една от най-успешните английски групи на предишното десетилетие. В края на 2017 година The Underside of Power имаше постоянно наличие в класациите за албуми на годината.



Турнето им в близост е мотив и за нови открития по пътя. На Международния възпоменателен ден на Холокоста, те снимаха до Паметника на жертвите на нацистите в Подхум, Хърватия. " На Америка сега й е доста мъчно да се огледа в огледалото и да признае, че има проблем. Струва ми се, че Европа е надалеч по-наясно, че историята има общо с сегашното, връзката с културата е доста по-жива. Затова имам възприятието, че песните ни резонират по малко по-различен метод тук. Също по този начин за първи път ще свирим на Балканите, от което сме доста разчувствани. "

 Algiers по време на концерт в Берлин през ноември 2017 година
© Светослав Тодоров

Algiers по време на концерт в Берлин през ноември 2017 година

Въпреки че в този момент са продуктивни и непрекъснато на турне (включително с Depeche Mode през предходната година), в продължение на години направеното от тях не излиза обществено.

" Познаваме се от дълго време и изчаквахме верния миг. Междувременно, животът си течеше – намиране на работа, покриване на студентски задължения... " Както може да предположим, присъединението към група едва ли взема решение който и да е от тези проблеми, изключително през днешния ден. " Съвсем не ги взема решение! Но допускам, че да стартира да се занимавам с музика след 30-годишна възраст ме кара да съм по-фокусиран, вместо да извозвам цялото свободно време по празненства или да се взимам прекомерно насериозно – не съм преследван от никакви грандомански хрумвания. Когато имаш повече житейски опит, това постоянно те държи на земята ", споделя Франклин, преди този момент работил като рецепционист в банка. Госпъл вокалите му са артикул на години пеене в църковен хор, само че едвам когато открива пънк и различната музика, придобива увереността, че гласът му има стойност.

 Algiers по време на концерт в Берлин през ноември 2017 година
© Светослав Тодоров

Algiers по време на концерт в Берлин през ноември 2017 година

" Напоследък повече пиша, в сравнение с композирам – от години си повеждам дневници, които са моя метод да си подредя света самичък за себе си. Нямам никакви упоритости да издавам книга, само че някои от мислите са се промъквали в текстовете ", споделя Франклин, който сега чете White Noise на Дон де Лило и дефинира литературата като едно от водещите музи в музикат им. В новия им албум има отдадена на майка му ария, която носи заглавието Mme Rieux, по героинята на Албер Камю от " Чумата ". " Трудно ми е да го опиша, само че имаше нещо в тази книга и отношението й към гибелта, което ме докосна надълбоко. "

" Песните в действителност се раждат от диалозите, които водим между тях, тематиките, които ни вълнуват. Всичко, което вършим, е отражение на това, което сме като хора. Всъщност да поддържаме диалога жив е това, което желаеме да вършим като музиканти. Нямаме никаква друга цел, с изключение на просто да се присъединим към разговора за това какво се случва по света през днешния ден. "

 Algiers по време на концерт в Берлин през ноември 2017 година
Algiers по време на концерт в Берлин през ноември 2017 година

Algiers излизат на сцената на " Терминал 1 " тази събота (3 февруари) от 22 ч. Билетите на предварителна продажба са на цена 10 лева, а в деня на събитието - 12 лева
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР