Американската фондация Гети отпуска безвъзмездно финансиране в размер на 185

...
Американската фондация Гети отпуска безвъзмездно финансиране в размер на 185
Коментари Харесай

Американска фондация дава пари за запазване на Бузлуджа

Американската фондация " Гети " отпуска безплатно финансиране в размер на 185 000 $ за опазване на паметника " Бузлуджа ", се оповестява на уеб страницата на основаната в Лос Анджелис фондация.

Със средствата ще бъде направен проект за консервиране на монумента за бъдещите генерации. Германски експерти и локални специалисти ще основат Информационен модел на постройката - онлайн платформа, която ще включва лазерно сканиране, архивни материали и други неща, което ще оказват помощ за шерване на информация при вземането на решения за паметника.

Чрез плана екипът ще води акция, с цел да покаже, че това национално завещание е шедьовър на архитектурното инженерство, интегрална част от българската история и публично място с огромен капацитет да се употребява с нова функционалност, означават от Фондацията.

Финансирането за Бузлуджа ще се употребява за правене на предпроектно изследване и абстрактен план. За тази цел ще се сътвори цифрова база данни, в това число настоящи чертежи.

Състоянието на носещата структура ще бъде обследвано и ще се пресметна до каква степен тя може да бъде непокътната и по какъв начин би трябвало да бъде укрепена. Въз основа на тази база ще бъде направен абстрактен план за консервация. В рамките на бизнес проект ще се изследва по какъв начин паметникът ще може да се самоиздържа и да носи доходи. Проектът ще приключи през септември идната година с обстоен отчет, който ще бъде публично наличен онлайн.

Паметникът е измежду 10 забележителности, които получават финансиране по самодейността Keeping it Modern ( " Да го запазим съвременно " ) за 2019 година Фондацията се стреми да помогне за опазване на най-впечатляващите мостри на архитектурния модернизъм.

От 2014 година до през днешния ден финансова поддръжка са получили 64 плана от целия свят, сред които Операта в Сидни, постройката на общината в Бостън, Университетът Баухаус в Десау, Мелниковата къща в Moсква, единствения небостъргач от Франк Лойд Райт и още доста други значими и емблематични обекти на архитектурата от XX век.

Работата по плана ще се извърши от мултидисциплинарен екип от одобрени български и задгранични експерти, в който основна роля ще има създателят на паметника учен Георги Стоилов.

Социалистическият монумент е издигнат през 1981 година

Паметникът е държавна благосъстоятелност и се ръководи от Областна администрация Стара Загора, която интензивно поддържа сътрудниците по плана: Българския и Немския комитет на ИКОМОС (Международен съвет за паметниците на културата и забележителните места), Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), Техническия университет в Мюнхен и фондация " Проект Бузлуджа ", която от 2015 година насам управлява самодейност за опазването на монумента.

Миналата година паметникът бе приет от европейската организация Европа Ностра за един от 7-те най-застрашени обекта на културното завещание за 2018 година в Европа. Десетки хиляди гости пътуват до паметника всяка година, а ново изследване демонстрира, че 94% от задграничните гости биха желали да платят входна такса, в случай че паметникът бъде опазен.

Източник: news.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР