Америка се завръща на Балканите – под това заглавие балканският

...
Америка се завръща на Балканите – под това заглавие балканският
Коментари Харесай

Ето защо Америка се завръща на Балканите

„ Америка се завръща на Балканите " – под това заглавие балканският експерт на вестник „ Франкфуртер Алгемайне Цайтунг ” (ФАЦ) Михаел Мартенс разгласява огромна преписка за възобновяване на радиопрограмите на „ Свободна Европа " (РСЕ) на български и румънски, само че и за разногласията към Истанбулската спогодба в България. В началото на публикацията той напомня за отдръпването на РСЕ от двете страни, откакто те бяха признати в НАТО и в Европейски Съюз и написа:
 Радио Свободна Европа се връща в България
„ Изглеждаше, че са поели по верния път към правовата страна и демокрацията, като недвусмислено са се обвързали със Запада. Завръщането на РСЕ на Източните Балкани демонстрира, че във Вашингтон към този момент гледат иначе на нещата. "

Американски подем

Авторът цитира аргументацията на РСЕ, съгласно която задачата е да се предизвикват демократичните полезности и институции и дружно с самостоятелните локални медии и гражданското общество да се разобличават подправените вести. По-нататък в публикацията апропо четем:

„ Американският радио-ренесанс, който вероятно ще реализира своята публично годна изява посредством наличие в интернет, е добра вест за българите и румънците освен, тъй като конкуренцията – в това число и в медийния отрасъл – постоянно е от изгода за потребителите. Този ангажимент ще обезпечи още чуваемост и на гласове, които са сериозно настроени към държавното управление и другояче не могат да пробият. Защото ситуацията в цяла Югоизточна Европа в последна сметка е сходно: обществено-правните медии неведнъж оферират високо качество, изключително с културните си стратегии, само че в политическо отношение нормално са официози на съответните държавни управления. Те съвсем в никакъв случай не посмяват да насочат рецензия против властниците. Частните медии пък неведнъж са в ръцете на бизнесмени, които ги употребяват като рупори за пробутване на своите стопански и политически ползи. А има и цензура.

В една такава среда е значимо да има локални публицисти, чиито работодатели са медии като РСЕ или Дойче веле. Да, те също имат свои ползи, само че разрешават на публицистите, които подсигуряват финансово, да си правят работата. (…) Така случаите на корупция, на провлечен правосъден развой против министър или пък на подмолни покупко-продажби към този момент не могат просто така да бъдат пренебрегнати от медиите, които са подчинени на държавните управления или на магнатите, тъй като към този момент са достигнали до обществеността в съответните страни по заобиколния път – посредством медии като РСЕ.

Местните държавни управления и олигарси манипулират публичното мнение, само че и страни като Русия, Китай или Турция прокарват своите ползи на Балканите посредством лични медии. Така да вземем за пример Анадолската информационна организация, която се управлява от ръководещата в Турция Партия на справедливостта и развиването, има свое бюро в Сараево. Това бюро предлага изобилни журналистически материали на босненски език за мюсюлманите в Босна и Херцеговина. Сръбската работа на московското радио „ Спутник “ се е насочила към босненските сърби и към публиката в самата Сърбия. Китайската информационна организация „ Синхуа “ е явно дейна посредством своя офис в Атина. (…)

Двете натовски страни на западния черноморски бряг също оферират тематики на публицистите. Румънската стопанска система върви добре (впечатляващи 6,9% растеж през 2017 – дружно с Ирландия най-голям за целия ЕС), само че в политическо отношение тази страна основава грижи. Срещу към този момент осъждания ръководител на Народното събрание и подмолен министър председател Ливиу Драгня се насочва обвиняването, че подкопава самостоятелното правораздаване, с цел да избегне наказването. Лаура Кордута Кьовеши, решителната шефка на Националната дирекция за битка против корупцията, беше освободена и в този момент постът ѝ е незает.

Важен коректив

В България не са известни сходни рецидиви при битката против корупцията, което евентуално се дължи на обстоятелството, че в предишното нямаше и сходен напредък, както в Румъния. Случаите на корупция с високопоставени участници в България постоянно потъват, в случай че въобще стигнат до следствие. Затова пък българската правосъдна система реагира по-бързо в други случаи. Преди няколко дни Конституционният съд в София отхвърли „ Конвенцията на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение “, която България към този момент беше подписала. Според съда (седем съдии, пет съдийки) тази спогодба била противоконституционна. Външната министърка Екатерина Захариева преди този момент отбрани Конвенцията, която е утвърдена от всички останали балкански страни: „ Истанбулската спогодба има за цел да покаже, че християнска Европа не приема стандартите и приемането за обикновено в други елементи на света дамите да бъдат принуждавани да се омъжват, да бъдат осакатявани, изнасилвани " (цитатът е даден съгласно оригинала – бел. ред.). Сега обаче Конституционният съд стигна до сериозния извод, че в Конвенцията се говорело за някакъв „ обществен пол " и към този момент не се правела биологична разлика сред мъже и дами. А който не правел такава разлика, към този момент не можел да пази правата на дамите.

„ Всъщност в Конвенцията на никое място не се слага под въпрос съществуването на биологичния пол ", споделя Торстен Гайслер, началник на софийския офис на фондацията „ Конрад Аденауер ".

Той обръща внимание на обстоятелството, че таман опозиционната Българска социалистическа партия е повела и раздухала акция против Конвенцията, а в хода на тази акция систематично са били популяризирани неистини за наличието на документа. (…) И против сходни акции от декември нататък РСЕ ще може да опълчи други възгледи ", заключава в края на публикацията си Михаел Мартенс.

Б. ред . - Статията е от Дойче веле.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР