ължина на тялото, надхвърляща 10 метра. Тегло от около 15

...
ължина на тялото, надхвърляща 10 метра. Тегло от около 15
Коментари Харесай

Ловецът на динозаври

ължина на тялото, надхвърляща 10 метра. Тегло от към 15 тона. Мощни челюсти, които могат да раздерат човек за броени секунди. Зъби с размерите на банани. Ако си мислите, че това е изложение на фантастично страшилище, появяващо се в някой филм на ужасите, ще сгрешите. Така е изглеждал Дейнозухът – едно изцяло същинско чудовище, живяло през интервала Креда (преди към 82 – 75 млн. години). Този отблъскващ див звяр е отдалечен родственик на актуалните крокодили и е ловувал по крайбрежията на Северна Америка.

The Deinosuchus lived between 75 and 82 million years ago, outweighing the largest predatory dinosaurs at the same time
— The Telegraph (@Telegraph)
Машина за ликвидиране

Дейнозухът е представител на разред крокодили. Към тази група принадлежат още днешните крокодили, алигатори и гавиали. Въпреки че името му значи „ отблъскващ крокодил “, той в действителност е по-близък до актуалните алигатори, означават учените. Най-вероятно ловувал от засада – Дейнозухът се криел под вода и нападал динозаври, доближили се до брега на някоя река, с цел да утолят своята жадност. Захапката му била извънредно мощна – съгласно мнозина специалисти, тя е била по-силна даже от тази на Тиранозаврите.

Дейнозухът наподобява на актуалните си събратя в някои връзки, само че има и редица основни разлики. Широките и удължени глави на тези хищници, да вземем за пример, завършвали с издута зурла - форма, която е неповторима за тази група влечуги. На върха на муцуната на Дейнозуха пък имало два огромни отвора. Каква е била тяхната функционалност към този момент е въпрос без безапелационен отговор. Повечето учени са на мнение, че те играели значима роля за регулирането на телесната температура на големите хищници и ги предпазвали от прегряване.

If Deinosuchus means "terror crocodiles ", then by the transitive property it also means "morning clickbait. " Enjoy!
— Yale Peabody Museum of Natural History (@yalepeabody)
Разнообразно меню

Дейнозухите обитавали най-вече устия на реки, въпреки че съгласно някои учени навлизали и в океаните, с цел да търсят храна. Освен динозаври, те ловували риби и морски костенурки (с огромните си и остри зъби безпроблемно се справяли с черупките им). Дейнозухите не се тормозили да атакуват и други едри хищници. Доказателство за това са открити фосили от Албертозавър (вид динозаври, близки до Тиранозаврите, на дължина достигали до към 9 метра и тежали почти по 3 тона) с хипотетични следи от захапване от Дейнозух.

„ Всичко, което знаем до този миг за Дейнозухите, демонстрира какъв брой разнообразни са те от актуалните крокодили, които постоянно биват наричани живи изкопаеми. Схващането, че тези влечуги не са се трансформирали изключително още от времето на динозаврите е изцяло неправилно “, отбелязва палеонтологът Кристофър Броху от университета в Айова. „ Дейнозухите са били изумителни същества и са меко казано разнообразни от актуалните крокодили и алигатори. Еволюционната история на тези хищници е доста по-интересна, в сравнение с се смяташе до неотдавна “, отбелязва още той.

Even the mighty dinosaurs may have lived in fear of the giant extinct crocodilian Deinosuchus, whose name translates to “terror crocodile.”
— Smithsonian Magazine (@SmithsonianMag)
Нови разкрития

Палеонтолозите отдавна спорят какъв брой типа Дейнозухи са съществували. Фосили от тези великански хищници са открити в общо 10 американски щата – на територия, разпростряла се от Тихоокеанското до Атлантическото крайбрежие. За да внесат повече изясненост, група учени направиха задълбочено изследване на откритите досега остатъци. Заключението, до което доближиха, поддържа тезата, че някои от фосилите, за които се смяташе, че са от разнообразни типове, в действителност принадлежат на представители на един и същи тип. Експертите го кръстили Deinosuchus schwimmeri (кръстен е на палеонтолога Дейвид Шуимър, който е професор от университета в Джорджия. Не го бъркайте с артиста Дейвид Шуимър, изиграл ролята на палеонтолога Рос от паметния сериал „ Приятели “).

„ Това е бил един чудноват и колосален див звяр. Повярвайте ми, не бихте желали да се изправите против него “, отбелязва Адам Косет, който е един от създателите на проучването. Той и сътрудниците му проучиха фосили, открити в разнообразни региони на Северна Америка, в това число остатъци от Дейнозух, на които палеонтолози се натъкнали напълно неотдавна в Тексас. „ Истината е, че до момента не знаехме съвсем нищо за това животно. Новите открития ни помогнаха извънредно доста “, съобщи още Косет. Според изследването, Deinosuchus schwimmeri обитавал региона на днешното Атлантическо крайбрежие на Съединени американски щати. Край атлантическото крайбрежие пък живели други два типа - Deinosuchus riograndensis и Deinosuchus hatcheri.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР