Алберт Айнщайн е бил силно притеснен за бъдещето на Германия.

...
Алберт Айнщайн е бил силно притеснен за бъдещето на Германия.
Коментари Харесай

Писмо на Айнщайн отива на търг

Алберт Айнщайн е бил мощно обезпокоен за бъдещето на Германия. Това става видно от негово писмо, изпратено над десетилетие преди нацистите да завземат властта в страната. Писмото ще бъде препоръчано на търг в Ерусалим, оповестява Българска телеграфна агенция.
Гениалният академик бяга от Берлин и стартира да се укрива в северната част на Германия. По време на този интервал от живота му той изпраща ръкописно писмо до по-малката си сестра Мая. В него той предизвестява за заплахите от растящия шовинизъм и антисемитизъм в Германия, още преди Адолф Хитлер да вземе властта. Когато това става, ученият е заставен да емигрира и да напусне родната си страна.
През август 1922 година Айнщайн написа на сестра си: "Тук никой не знае къде се намирам. Идват черни времена в икономическо и политическо отношение. Радвам се, че съумях краткотрайно да се измъкна от всичко това ".
Писмото е препоръчано на търг от незнаен колекционер с първична цена 12 000 $. Наддаванията за него ще бъдат идната седмица в аукционната къща "Кедем " в Ерусалим.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР