Албанският премиер Еди Рама заяви, че не очаква срещата на

...
Албанският премиер Еди Рама заяви, че не очаква срещата на
Коментари Харесай

Еди Рама: Преговори за членство в ЕС скоро няма да има, вината е на България

Албанският министър председател Еди Рама съобщи, че не чака срещата на върха на Европейски Съюз идната седмица да открие пътя на страната му за започване на договаряния за участие в евросъюза, като хвърли виновността за това върху България, написа през днешния ден изданието "Политико ". "Нямам никакви упования. Мисля, че нищо няма да се случи. Албания и Северна Македония няма да стартират публично договаряния за присъединение ", сподели той в Тирана.

Всички държавни управления на Европейски Съюз се съгласиха още през март 2020 година да дадат зелена светлина на Албания и Северна Македония за започване на договаряния за участие. Преговорите обаче към момента не са почнали, защото България упорства за отстъпки от Северна Македония в разногласието сред двете страни, засягащ езика, историята и идентичността.

Затрудненията на страните от Западните Балкани са навреме предизвестие за превратностите в процеса на присъединение към Евросъюза за Украйна, която в разгара на войната с Русия упорства да стане претендент за участие в Европейски Съюз на срещата на върха идната седмица. Европейски Съюз даде този статут на Северна Македония през 2005 година и на Албания през 2014 година, само че договарянията и с двете страни към момента не са почнали.

Запитан дали някой от водачите на Европейски Съюз е дал сигнал, че диалозите може да стартират скоро, Рама отговори: "Какви сигнали могат да дадат те? Не става въпрос за тях. Отново става въпрос за България. Те всички са съгласни, всички поддържат, всички мислят, че това би трябвало да се случи и че е трябвало към този момент да се е случи. Но опциите им за маневриране са лимитирани от България ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР