Албанският премиер Еди Рама с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер

...
Албанският премиер Еди Рама с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер
Коментари Харесай

Албания – по-близо до ЕС, но все още далече

Албанският министър председател Еди Рама с ръководителя на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер

Още по тематиката
Европейска комисия предлага Македония и Албания да стартират договаряния за участие в Европейски Съюз

Засега обаче не е несъмнено дали страните членки ще се съгласят с рекомендацията
17 апр 2018
EUobserver: Македония и Албания напредват към Европейски Съюз, договарянията с Турция остават замразени
от Дневник,17 апр 2018 Основни стопански индикатори за 2017 година
Ръст на Брутният вътрешен продукт – 3.8%
Инфлация – 2.3%
Безработица – 14.2%
Държавен дълг – 71% от Брутният вътрешен продукт
Население под линията на бедността – 13%
МВФ чака растеж на Брутният вътрешен продукт през тази година от 3.7%, а Световната банка – 3.6%Задачата на албанския министър председател Еди Рама не е лесна – да изведе страната до договаряния с Европейски Съюз, които да доведат до възможното приемане в блока. Албания публично подаде молба за участие през 2009 година и получи статут на претендент през 2014 година Брюксел зададе няколко основни условия, с цел да стартират договарянията – промяна на обществената администрация и на правосъдната система, битка против корупцията и проведената престъпност (тоест против наркотрафика и развъждането на канабис) и възстановяване на човешките права, в това число отбрана на малцинствата и на правото на благосъстоятелност.

Макар задачата надалеч да не е реализирана, напъните дадоха резултат – във вторник Европейската комисия предложи на страните членки да одобрят започването на договаряния за участие с Албания, като Брюксел отбелязва, че страната е постигнала прогрес в подготовката си, само че още доста следва да бъде свършено. Подчертава се, че равнището на политическа поляризация продължава да е високо, че корупцията е необятно публикувана, само че няма неоправдателни присъди, и че за страната е открито, че към момента не е пазарна стопанска система.

Европейски Съюз – единственият път

В изявление за Forbes Рама показва: " Въведохме процедура по регулиране на съдиите и прокурорите и 17 бяха отстранени. Един да вземем за пример беше освободен, тъй като източникът на активите му не беше доказан. Ще намерим заместници. А за оставащото време имаме сентенция: По-добре да има празна люлка, в сравнение с дяволът да бъде вътре ". Въпреки че данъчната и банковата промяна не са на дневен ред на този стадий, министър председателят дава обещание, че ще работи за възстановяване в тези области.

По отношение на другите условия на Европейски Съюз Албания е отворила центрове за бежанци и бездомни, взела е ограничения против развъждането на канабис, което внезапно е понижило продукцията, и последователно го замества със земеделие с вярата да насърчи агротуризма. Процесът по осъществяването на условията е бил сложен, само че значим за страната, споделя Рама. " Това беше пътна карта за създаване на страната и на институциите. Полезно е за организирането на страната. Въпросът не е дали присъединението към Европейски Съюз е верният път, това е единственият път ", твърди той.

От Forbes организират диалози с хора по улиците на столицата – от таксиметрови водачи до продавачи, по отношение на положението на страната сега. Отговорите са съвсем идентични – корупцията в политиката е стряскаща, хората заплащат налози, а инфраструктурата запада, Джордж Сорос управлява страната, тъй като заплаща за всичко.

Подсигуряване на европейската сигурност

През март Рама прикани за започване на договарянията, като уточни за причина подсигуряването на европейската сигурност. Той разяснява, че би било " полуда " за Европейски Съюз да не одобри един район, който е централен за мигрантските направления и който е обсъждан от Русия като стратегическа премия. " Сега желаеме просто да бъдем наградени за свършеното от нас. И желаеме процесът да бъде обективен и предвидим ", обобщава министър председателят в изявление за Financial Times. Той акцентира значимостта на Албания и на прилежащите страни в ограничението на мигрантските потоци към блока. И добавя, че въздействието и ползата на Москва към Западните Балкани, въпреки и от време на време пресилени, са действителни.

" Русия в никакъв случай не престана да вижда геополитическата значимост на района, което не се вижда от мнозина в Европейски Съюз като се изключи Меркел. Лудост е да мислим, че Западните Балкани могат да бъдат изоставени от процеса, да не приказваме оставени отвън Европа ", твърди Рама. Някои членки на Европейски Съюз обаче остават скептични за изгледите за участие на Албания на фона на " отмалялост от разширението " след финансовата рецесия от 2008 година, проблемите с дълга на еврозоната и вота за Brexit.

Рама признава, че неговата страна има проблеми. Но се афишира против стандартите, които по думите му постоянно се употребяват за страни, искащи да се причислят към Европейски Съюз. " Когато българите желаеха да влязат, те бяха страната, която опита да убие папата. Това беше на всички места. Румънците бяха страната, която беше по някакъв метод отговорна, че е направила по този начин, че Европа да открие проституцията. Ние в този момент си имаме работа с тази концепция за особено нещо в нашето ДНК, обвързвано с закононарушенията ", изяснява министър председателят пред Рolitico. Тирана желае военна база на Съединени американски щати, с цел да се пази от съветско въздействие
Албания желае Съединени американски щати да изградят военна база на нейна територия, с цел да противодействат на въздействието на Русия. Това съобщи във Вашингтон албанският министър на защитата Олта Джачка, представена от AFP. " Мислим, че е време Съединени американски щати да открият наличие в Албания ", сподели тя на среща в Пентагона и предложи да бъде построена военноморска база на Съединени американски щати или НАТО в Адриатическо море. Сред заканите, които тревожат Тирана, госпожа Джачка уточни Русия, която " пробва да усили въздействието си, дестабилизиращите й дейности, било то посредством тайните служби, вложенията или пропагандата й ", само че също по този начин Китай, Иран и " даже Турция ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР