Алабай е много стара порода кучета, разпространена в Централна Азия.

...
Алабай е много стара порода кучета, разпространена в Централна Азия.
Коментари Харесай

Характер и поведение на Алабай

Алабай е доста остаряла порода кучета, публикувана в Централна Азия. Не е резултат от селекционна работа и е образуван по натурален метод. Тези кучета дълго време бяха известни измежду народите, живеещи в Централна Азия, и употребявани за работни кучета и защита на добитък.

Характерът на Алабай може да е въздържан, в случай че обучите кучето вярно. То е уравновесено, умерено, без значение и независимо животно.

В редки случаи може да е нападателно към непознати и съмнителни хора. Алабай има висока резистентност и е кадърен на всичко, с цел да отбрани територията си и хората, които усеща, че пази. Освен това е безусловно хладнокръвен в борби с по-едри животни.

Алабай имат мощен предпазен инстинкт, храброст, самочувствие, устойчивост, мощ и издръжливост.

Но в случай че натрапникът пренебрегне това предизвестие и продължи да влиза натрапен в парцел, кучето нападна, събаря неканеният посетител на земята и изчаква идването на стопанина си. Ако човек се отдръпна, кучето не нападна.

За децата тези овчарки са надеждни другари, само че въпреки всичко не трябва да се оставя уединено малко дете с огромно куче. Това е предписание, което важи за безусловно всички породи кучета, а освен при развъждането на Алабай.

Средноазиатските пастирски кучета имат мощен и самостоятелен темперамент. Макар и териториални, те са доста привързани към всички членове на фамилията.

 Алабай

Човекът съставлява за тях водачът, който би трябвало да има мощен темперамент, с цел да го управлява; в противоположен случай мъжкото куче в глутницата ще утвърди своето водачество. Куче от този вид от време на време се ръководи по-лесно от дами.

В съзнанието на кучето дамите и децата са тези, които би трябвало да бъдат предпазени непременно. Кученцата от тази порода бързо порастват доста привързани към притежателя си, търсейки любов единствено от него и заобикаляйки непознати.

По отношение на темпераментните разлики сред половете, мъжките кучета са по-твърди, само че по-директни по темперамент. Женските са по-меки, само че по-хитри.

Централноазиатските пастирски кучета са релативно лесни за развъждане и по-голямата част от кученцата не са доста разрушителни, в случай че живеят в къщата. Те не ядат обувки, нито разрушават мебели.

 Средноазиатска овчарка

Тези кучета могат да живеят във вила или апартамент; в тази ситуация на последното те се пробват да заемат пространствата, където да не основават проблеми.

Темпераментът на алабаите е спокоен, самонадеян, самоуверен, спокоен и дисциплиниран. Кучетата не тичат напред-назад, в случай че няма причина за това. Някои кучета, до момента в който пазят, ще нападат, без да лаят.

Те са извънредно смели, сходни на други едри кучета като кане корсо, тоса ину, дого аржентино, бурбул.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР