Акциите на компанията майка на Facebook Meta паднаха с повече

...
Акциите на компанията майка на Facebook Meta паднаха с повече
Коментари Харесай

Отливът на потребители и разходите за метавселената потопиха Facebook

Акциите на компанията майка на Фейсбук Meta паднаха с повече от 20% след приключването на комерсиалната сесия в сряда, откакто компанията разгласява своите финансови резултати за последното тримесечие. В тях Meta залага по-слаба от предстоящото прогноза, за която упреква измененията в поверителността на Apple и засилената конкуренция от платформи като TikTok, предава Reuters.

От докладите излиза наяве, че за първи път Фейсбук регистрира отлив на световните ежедневни дейни консуматори, които за последното тримесечие са 1.930 милиарда, а за предходното – 1.929 милиарда. Активните консуматори месечно остават на същото си равнище по отношение на третото тримесечие - 2.91 милиарда.

Meta изясни, че е изправена пред удари от измененията в поверителността на Apple, които затрудняват марките да насочват и мерят рекламите си във Фейсбук и Instagram.

18-годишният софтуерен колос съобщи, че чака закъснение на растежа на приходите през идващото тримесечие заради засилената конкуренция от платформи, предлагащи къси видеа като TikTok и Youtube. В известието си за финансовите резултати изпълнителният шеф Марк Зукърбърг акцентира уговорката на Meta да дава услуги за млади възрастни.

Спадът на акциите на Meta след приключването на комерсиалната сесия изпари 200 милиарда $ от пазарната им стойност, до момента в който сътрудниците Twitter, Snap и Pinterest изгубиха още 15 милиарда $.

Въздействието на измененията в поверителността на Apple може да бъде „ от порядъка на 10 милиарда $ “ за 2022 година, уточни основният финансов шеф на Meta Дейв Венър. Промените на Apple в нейния действен програмен продукт дават на потребителите избор да попречат на приложенията да наблюдават тяхната онлайн интензивност за реклами, което затруднява рекламодателите, които разчитат на точно на тези данни, с цел да създават нови артикули и да опознаят своя пазар.
Рядък спад на облагата
Meta предвижда доходи за първото тримесечие в диапазона от 27 до 29 милиарда $. Според данни на IBES от Refinitic анализаторите чакаха 30.15 милиарда $. Общите доходи на компанията, по-голямата част от които идват от рекламни продажби, набъбнаха до 33.67 милиарда $ през четвъртото тримесечие от 28.07 милиарда $ година по-рано, надхвърляйки минимално упованията на анализаторите.

Инвеститорите бяха разтърсени и от необичаен спад на облагата, движен основно от тежките разноски на компанията по отношение на визията си за така наречен метавселена. Компанията, известна преди като Фейсбук, регистрира чиста облага от близо 10,3 милиарда $ през последните три месеца на предходната година, което е спад от 8% по отношение на същия интервал на миналата година и под прогнозите на анализаторите на Wall Street.

Окуражавам се от напредъка, който постигнахме през миналата година в редица значими области на напредък като виртуалната действителност, и ще продължим да влагаме в този основен приоритет през 2022 година “, сподели основният изпълнителен шеф Марк Зукърбърг в известието за приходите.

Спадът на облагата идва, защото Meta влага съществено в технологиите за VR и AR, които счита, че ще оказват помощ за построяването на метавселената - към този момент единствено концептуална форма на интернет, която Зукърбърг дефинира като бъдещето на компанията.

Зукърбърг по-рано предизвести, че инвестицията на компанията в тази област ще понижи оперативната облага за 2021 година с 10 милиарда $ и няма да бъде печеливша „ в близко бъдеще “.

Meta регистрира загуба от над 10 милиарда $ за годината в своето звено за AR и VR, Reality Labs - за първи път, когато регистрира финансови резултати за звеното. Reality Labs регистрира доходи от към 2.3 милиарда $ през 2021 година Компанията не е обявила обществено данните за продажбите на своите слушалки за виртуална действителност Quest.

Meta съобщи в сряда, че тази година ще промени борсовия си тикер на „ META “, най-новата стъпка в нейното ребрандиране, с цел да се концентрира върху метавселената - футуристична концепция за виртуални среди, където потребителите могат да работят, да поддържат връзка и да играят. Технологичният колос, който промени името си през октомври, с цел да отрази задачите на метавселената, залага, че тя ще бъде правоприемник на мобилния интернет.

Инвеститорите, които гледат Meta, стартират да осъзнават, че закупуването на акциите им към този момент не е най-вече инвестиция в тяхната рекламна платформа “, сподели Флин Зайгер, основен изпълнителен шеф на организацията за обществени медии Online Optimism. „ Инвестирането в Meta в този момент наподобява по-скоро като ангажимент и религия, че метавселената ще размени огромна част от опита на интернет потребителите през днешния ден. “

Ребрандирането на Meta идва в миг на засилен надзор от страна на законодателите и регулаторите във връзка с изказвания за антиконкурентно държание и върху въздействието на това по какъв начин се оправя с нездравословно или подвеждащо наличие в своите платформи Фейсбук и Instagram.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР