Активността на турската страна набира скорост главоломно. Официални изявления и

...
Активността на турската страна набира скорост главоломно. Официални изявления и
Коментари Харесай

Ердоган върху горещ ламаринен покрив

Активността на турската страна набира скорост стремглаво. Официални изказвания и такива на локални “запознати източници ” следват от Анкара в непрестанен поток. Последно: Според турските медии президентът Ердоган ще посети Русия през идващите дни за диалози с съветския си сътрудник.

Причината е нуждата от обновяване на зърнената договорка. И съдейки по големите старания, които турците поставят в тази тенденция, това е кардинално значим въпрос за тях.

Вярно, не се получава: на практика няма реакция от страна на Русия и всички тези тънки подмятания, транспарантни известия и даже директни оферти изчезват в пренебрежението на Москва.

И Реджеп Тайип Ердоган няма кого да упреква за това положение на нещата, с изключение на себе си. Той направи всичко по силите си, с цел да докара обстановката до настоящето ѝ положение.

Струва си да напомним очарователната конспирация на събитията от последните месеци.

Зърнената договорка беше неизгодна за Русия, защото Западът не извърши изискванията за присъединяване на Москва в съглашението. Имаше няколко аргументи, заради които съветската страна въпреки всичко неведнъж се съгласяваше на удължаването му, и една от тях беше желанието да поддържа Ердоган в една доста сложна за него предизборна акция. Много искания могат да бъдат предявени към турския водач, само че водач, който води суверенна политика, във всички случаи е по-добър от марионетка на Вашингтон.

Ердоган беше сполучливо избран отново през май. Зърнената договорка изтече на 17 юли, само че още две-три седмици преди тази дата стана ясно, че този път Москва няма да се съгласи на ново удължение, без да изпълнят отговорностите към нея. А на 8 юли Ердоган съобщи на Украйна командирите на “Азов ”, които - с негова персонална гаранция - трябваше да останат в Турция до края на спора.

Тогава незабавно се допусна, че турският водач, разбирайки, че зърненият кулоар се затваря, авансово е „ прецакал “ в Москва, с което е нарушил дадената си дума. Скандалът в Русия, както всички си спомнят, тогава стана незабравим, най-суровите обвинявания заваляха върху управлението на страната. Нещо повече, Ердоган пръсна бензин в огъня с мненията си, които прозвучаха съвсем обидно. Например той сподели, че ще разиска тази тематика с Путин през август, когато посети Турция. Едва ли не вика съветския президент на килимчето.

Въпреки това, както постоянно с Путин, не би трябвало да се вършат прибързани изводи.

Август съвсем мина, и на турската страна и присветна, че Путин въпреки всичко няма да пристигна. Преди дни от Анкара се появи неофициална информация, че съветският водач може да дойде през септември, само че очевидно от Москва дадоха да се разбере, че и на това не трябва да се разчита. И в този момент турската страна изследва опцията за посещаване на самия Ердоган в Русия. И в случай че се съди по трескавата интензивност, на турците им е припекло.

Реджеп Тайип Ердоган е извънреден водач, който показва свръхестествен гений да маневрира в бурните води на международната политика, като сполучливо договаря изгодите и опциите за своята страна. Но това се оказва може би най-голямата му накърнимост: кадърен да употребява брилянтно зараждащите благоприятни условия за кратковременен тактически триумф, той губи от взор стратегическата вероятност.

Преди месец и половина Ердоган напакости на съветското управление и персонално на Путин, освобождавайки азовците и с това наруши отговорностите си. И фактът, че съветският президент е извънредно сензитивен към въпроса за спазването на тази дума, е доста добре прочут.

В резултат на това единствено месец и половина по-късно удоволствието от прецакването на Русия изчезна във въздуха. Сега турците са изправени пред въпроса за глухата стена, против която Анкара се опира при взаимоотношението с Москва.

Сега всеки ще може да гледа с интерес по какъв начин Турция ще се пробва да я разбие.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР