СподелиВчерашният първи ден от двудневното държавно посещение на руския президент

...
СподелиВчерашният първи ден от двудневното държавно посещение на руския президент
Коментари Харесай

Ден първи от посещението на руския президент Владимир Путин в Китай. Какво пишат западните медии?

Сподели
Вчерашният първи ден от двудневното държавно посещаване на съветския президент Владимир Путин в Китай е централна тематика в западния щемпел, който отбелязва, че налаганите от Съединени американски щати наказания на китайски компании с експорт за Русия надалеч не е понижил ентусиазма на Москва и Пекин, задълбочаващи своето „ невиждано съдействие “, написа Българска телеграфна агенция.

Разговорите сред двамата водачи са били последвани от проява на единен фронт против Запада, като се има поради, че тяхното другарство се следи под лупа от международната общност, отбелязва английският в. „ Индипендънт “. Изданието показва, че в многословното взаимно изказване на Путин и Си не е имало нещо значително друго от досегашната им позиция, само че тонът е бил корав, като обсъжданите тематики са били от извънредно необятен набор.

Скорошните американски наказания, ориентирани против Китай по отношение на оръжейните доставки за Москва, подпомагащи съветската пълномащабна инвазия в Украйна, не са хвърлили никаква сянка върху двустранните връзки, е мнението на „ Индипендънт “. „ Путин дойде в Пекин в ранните часове на четвъртък и беше приветстван с 21 залпа, почетен гвардейски часовой и духов оркестър, изпълняващ фамозната остаряла съветска ария „ Подмосковние вечера “ “, разказва английският вестник, който дефинира първата задгранична аудиенция на съветския водач след встъпването му в служба за пети празидентски мандат като „ алегоричен акт “.

Той идва в миг от стратегическо значение – единствено седмица откакто Си Цзинпин направи петдневна обиколка в Европа, в границите на която бе топло посрещнат от Еманюел Макрон, показва „ Индипендънт “, обръщайки внимание на обстоятелството, че в последно време френският президент има водещ глас в Европа, що се отнася до развоя на събитията в Украйна. Медията показва още, че Путин и Си са изтъкнали своето „ невиждано съдействие “ като „ стабилизиращ фактор “ в световен мащаб.

Друг английски вестник – „ Гардиън “, отбелязва, че днешното посещаване в град Харбин, с което ще приключи двудневната му визата, е опция за Путин да подчертае общите културни и исторически връзки сред Русия и Китай. Тук акцентът е върху укрепването на двустранните връзки в региона на защитата, като се цитира съветския президент да хвали „ дружеските “ диалози с китайския водач преди концерта в Националния център по театрални изкуства в Пекин по случай 75-ата годишнина от определяне на дипломатически връзки сред някогашния Съветски съюз и Китайската национална република.

Това е последният от поредност сигнали, че връзките сред тези две международни сили сега са толкоз мощни, колкото в никакъв случай не са били, показва „ Гардиън “, пишейки, че Си е приветствал Путин на аления килим в Пекин като собствен „ най-хубав другар “.

Тези прояви на единност идват на фона на оповестеното от президента на Съединени американски щати Джо Байдън решение на неговата администрация да усили внезапно митническите цени върху китайския импорт, обвързван с редица браншове на стопанската система, като новите ограничения ще оскъпят вноса на китайски артикули, оценени на 18 милиарда $, отбелязва английското издание. Това несъмнено е разгневило Пекин, добавя „ Гардиън “.

Американският в. „ Вашингтон пост “ извежда на напред във времето изказаната признателност от страна на Владимир Путин към Си Цзинпин за поддръжката в съветската война в Украйна. Двамата са се пробвали да основат визия за връзките си като инструмент за основаването на „ един международен ред, друг от този, който диктуват Съединени американски щати “, написа изданието.

„ Вашингтон пост “ добавя, че Путин и Си се опълчват на либералнодемократичния ред по линиите на доста фронтове: западните държавни управления оказват напън върху Русия да приключи нашествието си в Украйна, и надлежно Пекин да спре да поддържа войната – дипломатически и материално, до момента в който Китай е упрекван в нелоялни търговски практики, които нарушават международния стопански ред. Американският вестник насочва вниманието и към думите на съветския президент, че Москва ще задълбочи връзките си с Китай с механизми, които имат „ надеждна отбрана против въздействието от трети страни “, имайки поради най-много Вашингтон.

В същото време в. „ Ню Йорк таймс “ показва, че съветският водач е призовал за по-силни стопански връзки в Китай сега, в който съветските сили се стремят да ускорят настъплението си в Украйна. С напредването на неговата войска и стабилизирането му на домашната политическа сцена Путин преследва в Пекин и друга облага – още помощ от „ скъпия другар “ Си, показва това американско издание.

Путин разчита на Си за „ дипломатически чадър “ във връзка с американските наказания, показват Дейвид Пиърсън и Пол Сон в материала си в „ Ню Йорк таймс “. Не на последно място идва финансовата помощ, в която влиза огромна покупка на съветски нефт. „ Ню Йорк таймс “ обаче счита, че на Путин ще е нужна още забележителна военна поддръжка за офанзивата към втория по величина украински град Харков, и точно това търси той в Китай.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР