Акредитираната лаборатория за изпитване на води към „ВиК - Шумен

...
Акредитираната лаборатория за изпитване на води към „ВиК - Шумен
Коментари Харесай

Акредитираната лаборатория за изпитване на води към „ВиК – Шумен“ изследва средногодишно над 900 броя проби

Акредитираната лаборатория за изпитване на води към „ ВиК - Шумен " изследва средногодишно над 900 броя проби от води по физикохимични индикатори

Лабораторията предлага за компании услуги за взимане и изпитване на проби от води на конкурентни цени

Лабораторията за изпитване на води към „ ВиК - Шумен " е акредитирана, според БДС EN ISO/IEC 17025:2018 със заповед на Изпълнителната организация „ Българска работа за акредитация " да изпитва качеството на питейните и отпадъчните води на територията, обслужвана от „ ВиК -Шумен ". Дейността се извършва от две звена - „ Отпадъчни води " и „ Питейни води ". Лабораторният комплекс е оборудван с нужната инсталация, според условията, упоменати в наредбите към Закона за водите.

„ Звеното за изпитване на питейните води прави мониторинг на водата за питейно-битови цели, доставяна на потребителите на цялата територия, обслужвана от „ В и К-Шумен " ООД в 96 зони на водоснабдяване, както и на водоизточниците, експлоатирани от сдружението - над 250 броя водоизточника ", сподели Йорданка Атанасова, началник на Лабораторията. „ Предлагаме и платени услуги за взимане и изпитване на проби по способи от обсега на акредитацията, на извънредно конкурентни цени. Това може да стане посредством подписване на контракт сред съответната компания и „ ВиК -Шумен ", добави госпожа Атанасова.

Контролът на качеството на водата доставяна от „ В и К-Шумен " ООД до потребителите се прави по съгласувана от РЗИ-Шумен годишна стратегия за мониторинг, според условията на разпоредба №9/2001, изм.2018 година „ За качеството на водата, предопределена за питейно-битови цели ". Средно годишно се изследват над 400 броя проби по физикохимични индикатори.

В допълнение, като част от своята ежедневна активност, лабораторията към „ ВиК - Шумен " прави лабораторен надзор на качеството на водата по физико-химични индикатори след приключването на повреди и поправки на водоснабдителната система. Ежегодно се прави мониторинг на всички водоизточници, според издадените разрешителни от Министерство на околната среда и водите.

Звено „ Отпадъчни води " - прави ежемесечен мониторинг, според самостоятелните разрешителни за заустване, на 3 бр. пречиствателни станции за отпадъчни води, експлоатирани от „ В и К-Шумен " ООД, както и мониторинг на 3 бр. пунктове от канализационни системи на обитаеми места без построени пречиствателни станции. Изпълнява се периодически надзор на индустриални отпадъчни води, зауствани в градска канализация и в селищни пречиствателни станции, според Наредба № 7/2000 г по индикатори въз основата на подписан контракт сред предприятията и „ В и К-Шумен " ООД.

Лабораторията за изпитване на води прави услуги за клиенти, посредством подписване на контракти, за взимане и изпитване на проби по способи от обсега на акредитация, според открит ценоразпис.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР