Ако сте любител градинар и отглеждате домати, лесно може да

...
Ако сте любител градинар и отглеждате домати, лесно може да
Коментари Харесай

За по-богата реколта от домати: Задължително дезинфекцирайте...

Ако сте фен градинар и отглеждате домати, елементарно може да запазите семена за идната годишна продукция, при съблюдаване на някои правила, поучават от agrozona.bg.

Първо, би трябвало да изберете растението, от което да вземете плодове за семена. Храстът би трябвало да дава отговор на няколко съществени условия: да е развъртян, със мощно, крепко и вярно образувано стебло и типични листа, да няма признаци на заболявания или следи от провали от вредители, да има плодове на двете най-долни равнища. Най-добре е да си отбележите 2 или 3 такива храста и да ги употребявате за събиране на плодове и семена поотделно.

Втората стъпка е да изберете вярно плодовете. Взимайте плодове единствено от долните равнища, най-добре от първото или второто. При тези цветове е имало дребна опция за кръстосано опрашване, по тази причина и има по-голяма възможност да получите този вид, който точно сте садили. Освен това в първите плодове има най-много хранителни субстанции и витални сили, по тази причина и посевният материал е от най-хубаво качество.

Когато избирате плода, гледайте размера, формата и окраската да са с типични характерности за сорта. Въпреки че ще ви се прииска, не взимайте най-големия плод. Средните плодове са измежду най-хубавите за събиране на семена. Те, като предписание, дават постоянна и устойчива по качество годишна продукция. Плодовете би трябвало да са узрели, изцяло образувани, само че не и презрели.

Как вярно да съберете семената? Това е най-важният въпрос. За тази цел ви би трябвало изострен нож, паница или купичка за делене, буркан, дребна лъжичка, марля или решето. Всички принадлежности е желателно да се дезинфекцират, а плодовете да се измият.

Внимателно разрежете плодовете на 2-4 елементи. Извадете течната маса със семената благодарение на лъжичка в настрана бурканче. Тази течност би трябвало да ферментира. Ако сместа е прекомерно гъста, можете да добавите малко преварена вода и да покриете с забрадка или марля, а по-късно да приберете на място с температура 22-24 градуса. За ферментиране нормално са нужни 48 часа. Ще познаете приключването на процеса по това, че течността изсветлява и живите семена падат на дъното.

След това би трябвало да промиете семената. Първо излейте горната част с кухите семена. След това прибавете чиста вода, разбъркайте и още веднъж оставете семената да паднат на дъното. После със решето или парче марля прецедете течността и промийте събраните семена с вода.

Задължително дезинфекцирайте семената. Най-често се употребява слаб разтвор на калиев перманганат, като в него семената би трябвало да престоят 15 минути. После ги остав​ете да изсъхнат. За тази цел ги разсипете на тъничък пласт върху натурална тъкан, само че не и върху хартиена салфетка, защото семената могат да залепнат за нея. Поставете ги на проветриво място. Готовите семена би трябвало свободно да се изсипват от ръката ви, без да се прилепват едно към друго.

Разсипете ги по хартиени пликчета или памучни торбички. Отбележете на етикет сорта, датата на събиране и храста, от който сте ги взели. Съхранявайте ги на изсъхнало място, като кълняемостта им може да се резервира до пет години.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР