Ако руският президент Владимир Путин се надява, че бързото разместване

...
Ако руският президент Владимир Путин се надява, че бързото разместване
Коментари Харесай

Играта на „военни тронове“ на Путин: Какво очаква Русия от Герасимов?

Ако съветският президент Владимир Путин се надява, че бързото разбъркване на генералите може да съживи ориста на отслабващата му акция в Украйна и да потуши яростните войни сред командирите му, евентуално ще бъде отчаян.

След единствено три месеца като общ командващ на съветската война военачалник Сергей Суровикин беше сменен от своя шеф, началника на Генералния щаб Валерий Герасимов, най-висшият военнослужещ в страната. Генерал-полковник Александър Лапин е нараснал в служба шеф на Генералния щаб на сухопътните войски.
Сергей Суровикин и Владимир Путин
Както западните анализатори по сигурността, по този начин и съветските военни ветерани, подкрепящи войната, обаче са скептични, че тази игра на „ военни тронове “ ще докара до смяна на тактиката или ще помогне за възобновяване на темпото на съветската акция. Суровикин ще продължи да бъде заместител на Герасимов на бойното поле. Те считат, че раздвижването е значително политическо и е симптом на вътрешни битки в Кремъл, като Министерството на защитата се пробва да възвърне контрола върху ръководството на войната и да ограничи възходящото въздействие на шефа на паравоенните формирования Евгений Пригожин, създател на наемническата група " Вагнер ". Пригожин се пробва да завладее светлината на прожекторите, като твърди, че е направил пробив с масирани талази от офанзиви в източната част на Украйна, употребявайки така наречен наказателни батальони, формирани най-вече от някогашни пандизчии, с цел да реализира рядка съветска победа. Тази седмица да вземем за пример Пригожин съобщи, че наемниците на „ Вагнер “ са завладяли солодобивния град Соледар. Украйна отвръща, че сраженията към момента не престават и че тактиката на Пригожин е безумна заради големите жертви, които той е подготвен да одобри за незначителни стратегически изгоди. В знак на личностната политика, която наподобява е все по-силно застъпена в разпокъсаната съветска войска, Пригожин също по този начин се стреми да се изобрази като войник с каска и бронежилетка дружно с бойците си на фронтовете.

Провоенният ултранационалистически лагер на Пригожин и чеченския водач Рамзан Кадиров от дълго време упорства за преструктуриране на висшите ешелони на командването. Изглежда обаче, че Путин не им дава мечтаното, а вместо това укрепва ролята на хората от министерството, които постоянно са обект на най-ожесточените доноси на радикалите.

„ Генерал Армагедон “

Суровикин, прочут като „ военачалник Армагедон “ поради това, че през 2016 година ръководеше жестоката бомбардировъчна акция в Северна Сирия, не е бил обект на гнева на хардлайнерския лагер. Те му отдават дължимото за това, че е внесъл повече тактическа координация и целеустременост в сухопътната акция на Русия. Вместо това те призоваваха за уволняване на Герасимов, който упрекват, че не е съумял да превземе Киев в първите дни на войната, на министъра на защитата Сергей Шойгу и на Лапин.
Сергей Шойгу и Валерий Герасимов
В последна сметка Путин реши да се оправи с вътрешните несъгласия в армията, като издигна Герасимов и Лапин и намали Суровикин.

Роб Лий, анализатор в основания в Съединени американски щати мозъчен концерн " Институт за проучване на външната политика ", означи, че Пригожин е похвалил Суровикин, и допусна, че покачванията от тази седмица може да са " частично отговор на все по-влиятелната и обществена роля на „ Вагнер “ във войната ".

Влиятелни провоенни съветски военни блогове като „ Рибар “, който има един милион почитатели в Телеграм, също се изрекоха язвително за решението да се размени Суровикин. Блогът " Рибар ", дело на няколко създатели, явно добре свързани с съветските военни, признава на Суровикин, че е постигнал доста за трите си месеца като общ пълководец на бойното поле и че е почнал да внася ред в безредната акция.

„ Рибар “ се притеснява, че Суровикин ще поеме виновността за последните неуспехи - в това число за украинския ракетен удар на Нова година по наборни бойци, краткотрайно настанени в лицей в Макеевка, при който може би са починали повече от 400 души. Западните военни специалисти настояват, че руснаците, които настояват, че са починали 89 души, са се подложили на унищожителната офанзива, като са струпали бойците в една постройка.

Повишението на Лапин провокира негодуванието на Игор Гиркин, някогашен офицер от разузнаването и военизиран пълководец, изиграл основна роля в анексирането на Крим от Русия и войната в Донбас.

Гиркин, който употребява псевдонима Игор Стрелков, съобщи в канала си в Телеграм, че новата роля на Лапин би трябвало да е " меко казано неразбирателство ". Назначението съставлява " язвителен " опит на съветското министерство на защитата да показва своята неуязвимост от рецензии и безотговорност, сподели той. Лапин беше уволнен по-рано тази година, откакто не съумя да отблъсне украинската атака, при която руснаците бяха изтласкани от стратегическия град Лиман в Донецка област.

Чеченският водач Кадиров обществено упрекна Лапин за загубата на Лиман, като съобщи, че той би трябвало да бъде лишен от медалите и званията си и да бъде изпратен на фронтовата линия необут с лека картечница, с цел да " изтрие срама си с кръв ". Избликът на Кадиров провокира предизвестие от Кремъл да ограничи рецензиите си и да " остави настрани страстите ".

Назначението на Суровикин през октомври за основен пълководец на по този начин наречената от Русия специфична военна интервенция беше посрещнато с наслада от съветските ястреби. Кадиров го похвали като " същински военачалник и боец ". Той ще " усъвършенства обстановката ", добави Кадиров в обявата си в обществените мрежи.

Руското министерство на защитата съобщи, че разбъркването е еднакво на " повишение на равнището на управлението на специфичната военна интервенция " и съобщи, че смяната е нужна за повишение на успеваемостта на военните. То съответно уточни " нуждата от образуване на по-тясно взаимоотношение сред типовете въоръжение на войските ", с други думи, от възстановяване на воденето на комбинирана война, консолидираното на пехота, бронетехника, артилерия и въздушна поддръжка за реализиране на взаимно подсилващи се и допълващи се резултати, нещо, което Русия не е съумяла да реализира.

След назначението му Русия направи видим преход към нанасяне на удари по гражданската инфраструктура в Украйна, като извади от строя електроцентрали и водни уреди.

Решението Суровикин да остане номер 2 на Герасимов ненапълно успокои ултранационалистите, само че надали ще отговори на апелите им за цялостна смяна на висшия команден състав на съветските въоръжени сили.

Всичко зависи от теб, Герасимов

Дали Герасимов, деец от войната на Русия в Афганистан, ще успее да се оправи с това, следва да разберем. Той има опит като пълководец на бойното поле в Украйна: през август 2014 година управлява съветските сили и проруските бунтовници, като надделява украинците при Иловайск в Донецка област, където са убити над 1000 украински бойци. Тази борба принуди тогавашния украински президент Петро Порошенко да се съгласи на мирни договаряния.

Герасимов е считан за последовател на хибридната война и е създател на теория, наречена на негово име, която приканва за съчетание на военни, софтуерни, осведомителни, дипломатически, стопански, културни и други тактики за реализиране на стратегически цели. През май се появиха непотвърдени известия, че той е бил ранен при посещаване на фронтовата линия, само че украински публични лица отхвърлиха изказванията, като обявиха, че той е напуснал команден пункт малко преди да се насочат към него.
Владимир Путин и Валерий Герасимов
Чеченският водач и други ястреби чакат от него да обърне поредицата от зашеметяващи украински триумфи на бойното поле и хода на войната в интерес на Русия. Бръснатият офицер деец, който има телосложение на герой, е служил в Чечения и Сирия. Безмилостен и безсъвестен стратег, той управлява суровото нанасяне на удари по клиники, лечебни заведения и гражданска инфраструктура в следения от бунтовниците Идлиб през 2019 година - опит да се пречупи волята на съперниците и да се изпратят бежанци към Европа през прилежаща Турция. Единадесетмесечната акция " демонстрира безсърдечно неуважение към живота на към 3 милиона цивилни в региона ", означи „ Хюман райтс уоч “ в неоправдателен отчет.

Тъй като Герасимов беше част от тесния кръг кремълски ястреби, които посъветваха Путин да нахлуе в Украйна, евентуално в този момент бъдещето му зависи напълно от изхода на войната. Според Марк Галеоти, специалист по съветската войска, работата, която му е предоставена, е " най-отровната чаша ". " Сега всичко зависи от него ", добави той в Туитър.

Украинското министерство на защитата подходи по-лаконично към назначението на Герасимов.

„ Всеки съветски военачалник би трябвало да получи най-малко една опция да се провали в Украйна ", написа то в Туитър. /БГНЕС

-------------------------------

Джейми Детмер, " Политико "
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР