Ако руският газ към Европа спре, оставаме без 150 млрд.

...
Ако руският газ към Европа спре, оставаме без 150 млрд.
Коментари Харесай

Руският нефт е трудно заменим, следващите зими ще са тежки, прогнозира енергиен експерт

Ако съветският газ към Европа спре, оставаме без 150 милиарда куб. м. Този недостиг няма по какъв начин да бъде напълнен. Ние употребяваме малко под 3 милиарда куб. м на година, а дневното ползване e 10 млн. куб. м. Ако спре съветският газ, имаме опция към 4 млн. дневно да покрием. Другите 6 млн. са недостиг и ние нямаме потребен ход в тази тенденция.

Това разяснява в ефира на Bulgaria ON AIR енергийният специалист Васко Начев, който предвижда, че идващите 2-3 зими ще са извънредно тежки точно поради основания недостиг.

" Тази дупка ще остане незапълнена. В енергетиката нищо не става от през днешния ден за на следващия ден! Всеки план лишава години, в най-хубавия случай ", посочи Начев.

По думите му съветският петрол е мъчно сменяем, тъй като всяка рафинерия работи с тъкмо избран вид.

" Не можем да вземем от Румъния – споделят го хора, които нямат визия от тези неща. Много непосредствен до съветския е нефтът от Иран. Не е елементарно да бъде сменена или заменена доставката на едно количество с друго от разнообразни места ", посочи енергийният специалист.

Начев не вижда опция на съветския газ в строенето на нова нуклеарна централа.

" Една колиба да построите ви лишава повече от година време с всички разрешителни! Представете си нуклеарна централа! Недоумявам по какъв начин с лека ръка може да се приказва по този метод. Разбирам, че би трябвало да бъде импортирана доза успокоение за хората, само че не трябва по този лек и обикновен метод да се сервират нещата. Всеки с обикновена визия от тези неща би трябвало да е наясно, че това нещо ще отнеме едни 7-8-10 години ", уточни енергийният специалист.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР