Ако Републиканската партия спечели изборите за американски парламент, тя ще

...
Ако Републиканската партия спечели изборите за американски парламент, тя ще
Коментари Харесай

Тръмп се закани: Ако спечелим вота за парламент, ще започнем процедура по импийчмънт на Байдън

" Ако Републиканската партия завоюва изборите за американски парламент, тя ще стартира процедура по отстраняването от власт на настоящия президент на Съединени американски щати Джо Байдън. Това сподели някогашният държавен глава Доналд Тръмп ", написа сп. " Ролинг стоун ".

Според източници на изданието 45-ият държавен глава е декларирал пред водещи фигури от издигналата го на вотовете за Белия дом (2016 година и 2020 г.) групировка, в случай че завоюват болшинство в Камарата на представителите и Сената (съответно долната и горната камари на държавния парламент), ще започват процедура по отстраняването на Джо Байдън от власт, ако републиканците завоюват вота за Конгрес.

По думите на Кевин Маккарти - кандидат за ръководител на Камарата на представителите, в случай че Републиканската партия завоюва болшинство и в Камарата, и в Сената нейните депутати ще започват юридическа процедура по свалянето на Байдън.

Подобно мнение изрази и депутатката от щата Джорджия в Камарата представителите Марджори Тейлър Грийн.

Гражданите на Съединени американски щати на 8 ноември ще избират 435-ма законодатели в Камарата на представителите. Демократическата партия, излъчила Байдън, има болшинство от 220 места. Републиканците са с 212, а три места са незаети.

Американците ще избират и 35-ма от 100-те сенатори. Демократите имат сумарно 51 места (48 партийни депутати; двама самостоятелни, които гласоподават за предложенията на Демократическата партия; и вицепрезидента Камара Харис. По Конституцията вторият човек в страната заема и длъжността ръководител на Сената).

Проучванията дават преднина на републиканците. Те получават 225 места в Камарата на представители и 53 в Сената.

 

Резултатът ще повлияе и на президентската акция през 2024 година, както и на възможностите Доналд Тръмп да се кандидатира още веднъж.

Един против различен на манифестации се изправиха сегашният президент и предшественикът му - Джо Байдън и Доналд Тръмп. Двамата избраха бастионите си - Ню Йорк и Флорида, с цел да насочат посланията си.

Републиканците се пробват да изтръгнат и двете камари от демократическия надзор. Байдън подсети за щурма на Капитолия, за който упреква Тръмп.

" Ако всички вие отидете да гласувате, демокрацията е избавена, това не е смешка. Сега е моментът за вашето потомство да пази демокрацията, да я опази, да я избере ", съобщи Байдън.

В Маями Тръмп още веднъж подхрани упованията, че може да се кандидатира за изборите за президент след две години.

" Демократите желаят да трансфорат Америка в комунистическа Куба или социалистическа Венецуела. До всеки латиноамериканец във Флорида и в цялата страна, ние ви приветстваме с необятно отворени прегръдки в нашата Републиканска партия ", разяснява президентът на Съединени американски щати (2016-2020) Доналд Тръмп.

Целта и на двамата в действителност не е да убедят тези, които не знаят за кого да гласоподават, а да убедят своите поддръжници да отидат да гласоподават. И то в миг, в който страната среща партийните разделения, по-дълбоки от когато и да било.

По-късно Байдън ще има финален избирателен протест в Мериленд - щат, който граничи с федералната столица Вашингтон, а Тръмп ще бъде на протест в оспорвания щат Охайо. Топ републиканци пък разясниха, че в последна сметка ще одобряват резултата от вота на междинните избори на следващия ден.

Изказванията се появиха на фона на подозренията на голям брой републиканци, които към момента не имат вяра на резултатите от президентските избори през 2020-та, извоювани от Джо Байдън.

" Искаме да се убедим, че изборите се организират почтено и транспарантно. Ние тогава ще оставим процеса да измине пътя си и ще приемем резултатите ", акцентира ръководителят на Националния комитет на републиканската партия - Рона МакДаниел.

Проучванията демонстрират, че демократите евентуално ще изгубят болшинството си в Камарата на представителите. Контролът върху Сената ще зависи от резултатите от извънредно напрегнати съревнования в Пенсилвания, Джорджия и Невада.

Процедурата по импийчмънт на американския президент е сходна на правосъден развой. Инициаторите внасят обвиняванията си към настоящия държавен глава в Камарата на представителите. В случай че минимум 2/3 от 453-мата парламентаристи потвърдят обвиняванията, те отиват в Сената.

Депутатите от горната камара играят ролята на последна инстанция и вземат решение политическата орис на стопанина на Белия дом. За отстраняването на президента са нужни гласовете на минимум 67 от 100-те сенатори.

Досега нито един президент не е напускал поста си в резултат на депутатско гласоподаване.

 

Андрю Джонсън и Бил Клинтън са оправдани от Сената (съответно през 1868 и 1998 г.).

 

Ричард Никсън е подал оставка преди Камарата на представителите да гласоподава за неговия импийчмънт (през 1974 г.).
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР