Ако Република Северна Македония (РСМ) иска да е нормална, европейска

...
Ако Република Северна Македония (РСМ) иска да е нормална, европейска
Коментари Харесай

Над 100 000 македонци с български паспорти се страхуват да се нарекат българи

Ако Република Северна Македония (РСМ) желае да е естествена, европейска страна, да бъде част от Европейския съюз, то нейните жители би трябвало да могат свободно да се самоопределят и правата им да не биват погазвани. Така водачът на " ИТН " Слави Трифонов разяснява данните на Държавната статистическа работа на Република Северна Македония от преброяването на популацията в страната, които демонстрираха, че като българи в графата " етническа принадлежност " са се вписали едвам 3504 души. Това Трифонов направи в профила си във Фейсбук.

" Моето мнение е, че до момента в който това не стане, Северна Македония ще си бъде просто част от Западните Балкани ", счита той.

" При преброяването на популацията в Северна Македония за българи са се оповестили едвам 3504 жители, т.е. българи съвсем няма. Само че у нас има издадени над 100 хиляди български паспорти на жители от Северна Македония. Само през последните 2 години, когато светът беше затворен от пандемията, български паспорти са получили 16 692 жители на Северна Македония ", разяснява Трифонов.

Той отбелязва, че с цел да може жител на РСМ да получи български паспорт, той би трябвало да потвърди, че има български корени.

" Значи, над 100 хиляди жители на Северна Македония потвърждават българските си корени в България, а в Северна Македония се опасяват да се нарекат " българи ", написа още във Facebook водачът на Има Такъв Народ.

" Защо в една естествена, европейска страна, за каквато претендира Северна Македония, един човек би се страхувал да каже какъв е? Защото това не е естествена, европейска страна ", разяснява Трифонов.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР