Ако продължат тези негативни тенденции, активната работна сила в България

...
Ако продължат тези негативни тенденции, активната работна сила в България
Коментари Харесай

Активната работна сила в България към 2050 г. ще намалее с още 30%

Ако продължат тези отрицателни трендове, дейната работна мощ в България към 2050 година ще намалее с още 30 %.

Това съобщи ръководителят на Управляващия орган на Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ Цветан Спасов по време на Кариерен конгрес „ Подкрепа за кариера в изкуството и културата “ в Аулата на НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов “.

Активната работна мощ, българите сред 15 и 64 годишна възраст, са 3 млн. 200 хиляди, означи Спасов. По думите му младежите са под 1 млн., като 160 хиляди от тях нито работят, нито са включени в образование или обучение. Спасов уточни, че след последните промени в Закона за поощряване на заетостта се планува да бъде основан указател, с който да се разпознава кои са тъкмо тези младежи. Едни от първите ограничения на програмата „ Развитие на човешките запаси “ са за поддръжка на младежи за образование на работното място, квалификации, придобиване умения, които изисква пазарът на труда, посочи Спасов.

В хода на форума бяха показани три основни стратегии.

Програма „ Нова опция за младежка претовареност “ има за цел да улесни прехода от обучение към претовареност на младежите. Нейни целеви групи са безработни до 29 години, регистрирани в бюрата по труда, и работодатели от частния и обществения бранш – организации, които реализират своята активност по Закона за администрацията и Закона за локалното самоуправление и локалната администрация. Програмата има две съществени посоки – образования по време на работа и стажуване.

Програма „ Мелпомена “ е ориентирана към откриване на работни места за подкрепяне активността на театрите. Спецификата е, че заетостта може да става по избран лист от длъжности. През актуалната година по тази стратегия са одобрени 260 работни места, като 64 % от тях са за хора с висше обучение.

Новата стратегия „ ИКАР “ за претовареност на младежи в региона на културата има за цел обезпечаването на благоприятни условия на младежите до 29 години, приключили характерно обучение – приблизително или висше, за придобиването на трудов стаж по специалността. Допустимите работодатели са институти, които работят в областта на културата и реализират своята активност по Закона за протекция и развиване на културата – държавни, районни, общински и културни организации, основани със специфичен закон или акт на централната или локалната власт.

Организатори на форума са Министерството на труда и обществената политика, Програма „ Развитие на човешките запаси “, НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов “, Съюзът на артистите в България и Агенцията по заетостта.

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР