Ако оставим настрана мерките му срещу пандемията от коронавируса -

...
Ако оставим настрана мерките му срещу пандемията от коронавируса -
Коментари Харесай

Каква е равносметката от четирите години управление на Тръмп

Ако оставим настрани ограниченията му против пандемията от ковид - рецесия в извънредно огромни мащаби, на която, съгласно обвиняванията, Белият дом не е реагирал уместно, каква е равносметката от ръководството на президента републиканец?

1. Стената

Мантрата " Да построим стената " значително способства за изненадващата изборна победа на Доналд Тръмп, като гласоподавателите му даваха явен израз на раздразнението си от противозаконните прониквания на испаноезични мигранти през южната граница на страната, чиято дължина е над 3000 км.

Построи ли я президентът?

Отговорът: частично.

Според федералната гранична полиция към 600 км от стената са приключени, в разнообразни сектори. Голяма част от тези осъществявания обаче са в действителност било ремонтни действия, било допълнения към към този момент съществуващи ограждения.

Освен това задържанията на противозаконни мигранти са се нараснали, а приемът на бежанци е понижен. И най-после, Мексико в никакъв случай не е плащало за стената, обратно на обещанието на Тръмп.

2. " Америка преди всичко "

Този националистически девиз на Доналд Тръмп откри израз в политика на дипломатическо торпилиране на мултилатерализма и налагането на протекционистични ограничения.

Получи ли се?

Отговорът: остава да се направи още доста.

Когато Доналд Тръмп се захвана с въпроса за комерсиалния дисбаланс сред Съединени американски щати и Китай, даже някои от критиците на президента приветстваха решителността му.

Но макар напъните на президента републиканец да построи привилегировани връзки с китайския си сътрудник Си Цзинпин, резултатите - комерсиално съглашение на " първа фаза " - остават незадоволителни и непълни.

Вярно е, че Пекин усили закупуването на американски селскостопански артикули, само че забележителното повишение на митата върху вносни китайски артикули се оказа мъчително за компаниите в Съединени американски щати.

А въведените като ответна мярка китайски мита върху аграрни артикули като бърбъна принудиха държавното управление на Съединени американски щати да отпусне милиони долари помощ на своите аграрни производители.

Търговският недостиг на Съединени американски щати доближи 577 милиарда предходната година, над 100 милиарда повече от последната година от мандата на Барак Обама.

В дипломатическо отношение политиката на " Америка преди всичко " не даде предстоящите резултати. Денонсирането от Вашингтон на иранското нуклеарно съглашение провокира гнева на европейските съдружници на Съединени американски щати, без да докара до промяна на режима в Техеран, която съгласно доста анализатори е била скритата цел на Тръмп.

3. Приключване на " глупавите " войни

Доналд Тръмп беше заречен да изтегли американските войски от местата на далечни и кръвопролитни спорове - войни, които дефинира като " глупави ".

Успя ли да го направи?

Отговорът: и да, и не.

Съединени американски щати не влязоха в нови войни, обратно на опасенията на мнозина.

След първична словесна ескалация, опитаното от Тръмп доближаване със севернокорейския водач Ким Чен-ун се изрази в напрегнати срещи и известно разведряване.

Не е реализирано обаче главното - отвод на Пхенян от нуклеарните оръжия.

Изтеглянето на американските бойци от Афганистан наподобява допустимо след протичащите мирни договаряния сред талибанските бунтовници и управляващите от Кабул. Американските военни обаче не престават да са в Ирак.

В актива на Доналд Тръмп би трябвало да се запишат арабските страни, които от август оповестиха нормализиране на връзките си с Израел: Обединените арабски емирства, Бахрейн и Судан.

4. " Най-голямата стопанска система в историята "

Това е аргументът номер едно, който Доналд Тръмп размахва, с цел да упорства за още четири години в Белия дом.

Действителността на този мотив обаче зависи от това какво измерваме.

Борсата доближи нови върхове и в този момент се движи нагоре, откакто означи спад при започване на пандемията от ковид.

Най-високият стопански напредък в годините на Тръмп, към 3 %, обаче е от порядъка на постигнатите при ръководството на Барак Обама резултати, без исторически високи равнища.

През декември 2019 година нивото на безработицата доближи най-ниските си стойности от половин век, на 3,5 %. Впоследствие обаче милиони американци останаха без работа поради пандемията.

5. Съдии

Според Тръмп най-важната роля, която може да извърши един президент, е да назначава пожизнени федерални съдии.

В това отношение някогашният бизнес магнат може да се похвали с резултати, за които да му завиждат противниците му демократи.

Благодарение на експедитивността на републиканците в Сената, Тръмп е номинирал 24 % от в този момент настоящите съдии по данни на института Пю.

Президентът е номинирал трима съдии във Върховния съд, като последната, Ейми Кони Барет, беше одобрена тази седмица, което твърдо слага тази институция в консервативния лагер евентуално за десетилетия.

Превод БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР